Ülke bayrakları ve arkalarındaki hikayeler

Bayrak, renkleri ve desenleri olan bir kumaştan daha fazlasını temsil eder, bütün bir ulusun sembolüdür.

YAŞAM 02.11.2019, 16:55 04.11.2019, 16:49
Ülke bayrakları ve arkalarındaki hikayeler

Dünyadaki her bayrak bir ülkeden diğerine belirgin bir şekilde değişir ve devletin tarihinin, kültürünün ve geçmişinin doğrudan bir yansımasıdır. Bununla birlikte, bir ülkenin ulusal bayrağını kim tasarlar ve her bayrağın belirli tasarımlarını ne motive eder?

1.Birleşik Krallık

Bayrak, St. George'un Kızıl Haçı (İngiltere’nin koruyucu azizi), St. Patrick'in haçı (İrlanda’nın koruyucu azizi) ve St. Andrew'un (İskoçya'nın koruyucu azizi) haçından oluşur. Galler, şimdi Birleşik Krallık’ta olmasına rağmen, bayrak tasarlandığı zaman İngiltere Krallığı'na aitti ve bu yüzden bayrakta temsil edilmedi.

2.Amerika Birleşik Devletleri

1775'ten beri, yıldızlı ve çizgili ABD bayrağının 28 enkarnasyonu olmuştur. Bayrağın en son hali, 13 yatay çizgiden ve 50 yıldızdan oluşuyor ve 1960 yılındaki Bağımsızlık Günü'nden beri bu şekildedir. Çizgiler, bağımsızlığını ilan eden on üç koloniyi  ve elli yıldız ise ABD'nin 50 mevcut devletini temsil eder.

3.Fransa

Fransız bayrağının beyaz rengi Kralı temsil eder ve aynı zamanda Fransız Devrimi'ne kadar Fransa'yı yöneten Bourbon evinin geleneksel rengidir. Kırmızı ve mavi renkleri Paris şehrini temsil eder; ayrıca bunlar, 1789'da Bastille'e baskın yapan devrimcilerin renkleriydi.

4.Güney Afrika

Güney Afrika'nın mevcut ulusal bayrağı, Nelson Mandela'nın 1990 yılında hapishaneden serbest bırakılmasının ardından tasarlandı. Siyah, yeşil ve sarı, Afrika Ulusal Kongresi'nin sembolüdür ve bu nedenle ülkenin siyahi nüfusunu temsil ettiği söylenir. Kırmızı, beyaz ve mavi renkler Boer Cumhuriyetlerinin renklerinden alınmıştır. Yeşil yuvarlak (şekil), çeşitli etnik grupların birleşmesini ve yeni bir birleşik Güney Afrika'ya ilerlemeyi ifade ettiği şeklinde yorumlanır.

5.Nijerya

Yeşil çizgiler, Nijerya'nın zenginliğini, yemyeşil bitki örtüsünü ve tarım endüstrisini temsil ediyor ve beyaz, barış ve uyum arzusunu gösteriyor. Bayrak, 23 yaşındaki bir öğrenci olan Michael Taiwo Akinkunmi tarafından tasarlandı ve resmi olarak ilk kez 1 Ekim 1960'da kullanıldı.

6.Çin Halk Cumhuriyeti

Kırmızı, Çin'deki komünist devrimini temsil ederken, beş yıldız ise Çin Komünist Partisi önderliğinde Çin halkının birliğini temsil ediyor. Yıldızların oryantasyonu (daha büyük bir yıldızın etrafındaki dört küçük yıldız) daha büyük bir iyilik etrafında oluşan Birliği temsil eder.

7.Danimarka

Dünyanın en eski bayrağı olduğu bilinen Danimarka bayrağı, tahmini olarak 1219 yılında tasarlandı. Bayrak, kırmızı bir alanda beyaz bir İskandinav haçı taşıyor. Danimarka’nın tarihi üzerinde önemli bir etkisi olan efsaneye göre bayrak, 1219 tarihli Lyndanisse Savaşı'na giriş ile şekillenmiştir. Daha yakın tarih, bayrak tasarımını Haçlı seferlerine bağlıyor-Kutsal Roma İmparatorluğu da aynı bayrak tasarımını kullandı.

8.Rusya

Bayrak ilk olarak Rus ticaret gemileri için bir gösterge olarak kullanıldı ve 1696'da Rusya'nın Çarlık bayrağı olarak resmileşti. Sovyetler Birliği'nin kurulması ve dağılması sonrasında, mevcut bayrak, anayasal krizden sonra 1993 yılında restore edilmiştir. Renk seçimi, öncelik sırasına göre, iyi için beyazı, kral için maviyi ve insanlar ve/veya ülke için kırmızıyı temsil ettikleri için önemlidir.

9.Bangladeş

Bayrağın yeşil alanı ülkenin huzurunu temsil ediyor, kırmızı disk ise Bengal'in üzerinde yükselen güneşi ve ayrıca Bangladeş'in bağımsızlığı için ölenlerin kanını temsil ediyor. Bayrak, bir direkte dalgalanırken ortalanmış görünmesi için kırmızı dairenin sola doğru dengelenmesi ile bilinir.

Yorumlar (1)
Nergis 3 yıl önce
Güzeldi ama neden türk bayrağı yok