Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç ayların fazileti ve önemi...

İslam dünyasının her yıl heyecanla beklediği üç aylar yaklaştı. Diyanet İşleri Başkanlığı üç aylar takvimini açıkladı. 2 Şubat 2022'de üç aylar başlıyor. Müslümanların ibadet ederek geçirdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarına dair takvim ve tüm önemli bilgiler haberimizde. İşte 2022 yılına ait dini günler takvimi…

YAŞAM 30.01.2022, 14:24 31.01.2022, 16:37
Üç aylar ne zaman başlıyor? Üç ayların fazileti ve önemi...

Ramazan Bayramı ile son bulan üç aylar, Allah’ın rahmetinin evreni çepeçevre sardığı zamanlardır. Bu zamanlarda İslam dünyasında manevi bir iklim havası olur. Müminler Hz. Muhammed (s.a.v) gibi ibadet etmeye çalışırlar. Peygamberimiz Recep ayı geldiğinde "Ya Rabbi, Recep ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazan’a eriştir" diyerek dua etmişidir. Peki bu sene Üç Aylar ne zaman başlıyor?

Üç aylar ne zaman başlıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayımladığı 2022 üç aylar takvime göre Recep ayı 2 Şubat Çarşamba, Şaban ayı 4 Mart Cuma, Ramazan ayı ise 2 Nisan Cumartesi tarihlerinde başlayacak.

Üç aylarda kandil günleri ne zaman?

Kandil günleri Müslümanların sabırsızlıkla ve coşkuyla beklediği günlerdir. Beş önemli kandil gününün dördü mübarek üç ayların içerisinde yer alıyor. Bütün zamanlardan daha hayırlı olan bu günlerde müminler zamanlarını ibadet ederek geçiriyor. İlahi rahmetin çok olduğu bugünlerde Müslümanlar çokça dua edip yüce Allah’ın merhametine sığınıyorlar. Üç Aylar içerisinde ki kandil günlerini ibadetle geçirmek isteyen Müslümanlar, Regaip Kandili’ni 3 Şubat Perşembe günü, Miraç Kandili’ni 27 Şubat Pazar günü, Berat Kandili’ni 17 Mart Perşembe günü, Kadir Gecesi’ni ise 27 Nisan Çarşamba günü idrak edebilir.

Resûlullah, üç aylarda nasıl oruç tutardı? ‘Üç Aylar Orucu’ var mıdır?

Üç ayların gelmesiyle birlikte herkesin çok merak ettiği bir konuda oruç tutmak oldu. Ramazan ayında oruç tutarak ibadet edenler Recep ve Şaban ayında da oruç tutmak ve böylece Üç Ayları oruçlu geçirmek istiyor. Peki Resûlullah, üç aylarda nasıl oruç tutardı? ‘Üç Aylar Orucu’ diye nâfile oruç var mıdır?

Peygamberimizin diğer aylara göre Şaban ayını daha fazla oruçlu geçirdiği müminlere nakledilmiştir. Fakat Resûl-i Ekrem’in Recep ve Şaban aylarında aralıksız oruç tuttuğuna dair bilgiye sahip değiliz. Belirli günler haricinde nâfile oruç tutmak her zaman mümkündür; fakat faziletleri hakkında hadis bulunan veya tutulması önerilen nâfile oruç ibadetleri arasında ‘Üç Aylar Orucu’ adında bir ibadet mevcut değildir.

Üç aylarda nasıl ibadet edilmeli?

Üç Aylar, Müslümanlar için yenilenme, toparlanma ve iyileşme ayıdır. İnanlar, bu zaman diliminde bir yandan ibadetlerini yaparken bir yandan da hayatlarını sorguya çekebilir ve daha güzel günler için yeni başlangıçlar yapabilirler. Duaların ve tövbelerin kabul edilme ümidinin daha fazla olduğu bu zamanlarda;

-Farz olan ibadetlere dikkat etmeli

-İnsanlık, sevdiklerimiz ve kendimiz için çok dua etmeli

-Gönülden tövbe ve istiğfar edilmeli, yüce Allah’ın merhametine sığınılmalı

-Küs ve dargın olanlar barışmalı

-Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v) salât ve selâmlar getirilmeli ve şefaati dilenmeli

- Kur'an-ı Kerim okunmalı, okunulan ortamda dinlenmeli

- Tefekkürde bulunulmalı

- Yoksul, öksüz, yetim, kimsesiz, hasta ve yaşlı olanlar ziyaret edilmeli ve sevgi, hürmet, şefkat, hediye gibi sadakalarla ikramlarda bulunulmalı

-Hayatta olan eş dost ve akrabalarımızın hali hatırı sorulmalı

-Ebediyete göç eden yakınlarımızın kabirleri ziyaret edilmeli

- Sahabe, evliya ve ulema türbeleri ziyaret edilmeli

2022 yılı dini günler takvimi

2 Şubat 2022 - Üç Ayların başlangıcı

3 Şubat 2022 - Regaip Kandili

27 Şubat 2022 - Miraç Kandili

17 Mart 2022 - Berat Kandili

2 Nisan 2022 - Ramazan Ayı’nın başlangıcı

27 Nisan 2022 - Kadir Gecesi

1 Mayıs 2022 - Ramazan Bayramı Arife Günü

2 Mayıs 2022 - Ramazan Bayramı 1. Gün

3 Mayıs 2022 - Ramazan Bayramı 2. Gün

4 Mayıs 2022 - Ramazan Bayramı 3. Gün

8 Temmuz 2022 - Kurban Bayramı Arife Günü

9 Temmuz 2022 - Kurban Bayramı 1. Gün

10 Temmuz 2022 - Kurban Bayramı 2.Gün

11 Temmuz 2022- Kurban Bayramı 3.Gün

12 Temmuz 2022 - Kurban Bayramı 4. Gün

30 Temmuz 2022 - Hicri Yılbaşı 

08 Ağustos 2022 - Aşure Günü

7 Ekim 2022 - Mevlid Kandili

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)