Tuz Gölü'nde flamingo katliamı

Ankara, Aksaray ve Konya il sınırları içinde yer alan Tuz Gölü’nün Konya’nın Cihanbeyli ilçesi Gölyazı bölgesinde meydana gelen flamingo ölümleri dikkat çekiyor. Gölü besleyen su kanallarının önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylülerce bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması neticesinde beslenme alanları daralan flamingolar toplu halde öldü.

YAŞAM 14.07.2021, 00:54
Tuz Gölü'nde flamingo katliamı

Tuz Gölü’nün Gölyazı bölgesinde meydana gelen flamingo kayıpları, 'flamingo cenneti' olarak da bilinen gölü adeta flamingo mezarlığına dönüştürdü. Son dönemlerde mevsimlerin oldukça kurak geçmesi ile birlikte bölgede kuluçkaya yatan kuş türlerinden birisi olan flamingoların da hayat mücadelesini olumsuz yönde etkilendi. Tuz Gölü kuraklıktan payını en çok alan doğal varlıklardan birisi haline geldi. Her yıl binlerce flamingo, yaz aylarının daha sıcak geçtiği bölgelerden mart ayının ortası itibarıyla kuluçka dönemi için Tuz Gölü’ne gelirken, küresel ısınmanın sebep olduğu etkilerden birisi olan su rezervlerinin tükenmesi ve yoğun su tüketimi negatif etkiler ortaya çıkarıyor. Gölü besleyen su kanallarının önlerine tarlalarını sulamak isteyen köylülerce bent çekilmesi ve gölde su seviyesinin azalması neticesinde beslenme alanları daralan flamingolar toplu halde öldü.

Sular çekildi

Geçtiğimiz seneye kadar koloni halinde yaşayan flamingo yavrularının görüldüğü Tuz Gölü’nde şimdilerde yetişkin ve yavru flamingo ölümleriyle karşılaşılıyor. Her yaz mevsiminde gölün doğal güzelliğini ve flamingoları izlemek için Tuz Gölü’ne giden ziyaretçiler, bu yıl hiç beklemedikleri bir manzarayla karşı karşıya kaldı. Göl havzasının suyunun önceki senelerin aynı dönemine nazaran oldukça çekildiği gözlemlenirken, çok sayıda flamingodan da bir tane bile canlı kalmadığı gözlendi.

"Burası artık 'kuş cehennemi'

Konuya ilişkin olarak konuşan doğa fotoğrafçısı Mehmet Emin Öztürk, “Bu bölgeye sık sık gelen birisiyim. Burasını 'kuş cenneti' olarak adlandırıyorduk fakat bu yıl adeta kuş cehennemine döndüğüne şahit oldum. Önceki senelere göre 10 kilometrelik bir çekilme söz konusu. Bölge adeta alarm veriyor." diye konuştu. 

















Yorumlar (0)