Türkler neden formunu koruyamıyor?

Yemek yemek için yaşayanlar bu sorunun cevabını kolaylıkla verecektir.

YAŞAM 20.10.2019, 16:54
Türkler neden formunu koruyamıyor?

Yemek dendiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri olan Türkiye’de maalesef fit ve formda kalmak kolay değil. Sabah kalktığında ilk aklına gelen şey akşam ne yiyeceği olan insanlar için hele hiç kolay değil. Atıştırmalığından kebabına, tatlısından sebze yemeğine kadar uzanan bu geniş yelpazede yemeyip de ne yapayım dediğinizi duyar gibiyiz. Çok fazla bilinmeyen ama tattığınızda bir daha unutamayacağınız yemekleri sizler için derledik.

Kilis Tava


Eğer yolunuz Kilis’e düşerse, Kilis tava yemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Yapılışı esnasında patlıcan veya patates ince ince doğranır ve tavanın altına yerleştirilir. Zırh ile belli bir müddet çekilmiş kıyma, yerleştirilen malzemenin üzerine bir güzel yatırılır. Yağı kıymanın içine kattıktan sonra üzerine ve kenarlarına domates biber ikilisi konularak taş fırında odun ateşiyle pişirilir.

Nokul


Sinop’tan Isparta’ya birden çok çeşidi yapılsa da her seferinde etkilemeyi başaran nokul bol tahin ile yapılır. Üstü susamlı ve beyaz peynirle de kaşar peynirle de harika olan bu çörek sıcakken insanda bütün tepsiyi yeme hissi uyandırır.

Samsades


İzmir’in Seferihisar ilçesinin gururu olan samsades, içindeki lor peynirli ve tarçınlı harcıyla oldukça değişik ama bir o kadar da güzeldir. Üstüne şerbeti döktükten sonra yediğinizde suratınızdaki gülümsemeyi görür gibiyiz.

Katıklı dolma


Asıl çıkış yeri Bitlis olmakla beraber çevre illerde de yapılan yemek çeşididir. Kabak ince dilimler halinde soyulur ve kaynar suya atılarak haşlanır. Sonra da bulgur, orta yağlı kıyma, reyhan iyice yoğrulur ve kabaklara sarılır. Kış kabağı bulunmaz ise yeşil kabak 1-2 cm kalınlığında halkalar halinde kesilir ve içleri oyulur. Hazırlanan harç içlerine doldurulur. Tencerede pişirdikten sonra fırın tepsisinde fırına verilip üzeri hafif kızartılır. Sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ ile sofraya konmaya hazır hale getirilir.

Pezzik cacığı


Daha önce tatmayanlar için adı ne kadar garip gelse de oldukça lezzetli bu meze pancar ile yapılır. Klasik cacıktan tamamen farklı olan bu mezeyi denemenizi tavsiye ederiz.

Kerebiç


Genellikle Ramazan vakti bütün pastanelerin önünde görebileceğiniz ama yılın tüm günlerinde büyük bir lezzetle yenebilen Mersin ve Hatay tatlısıdır kerebiç. Semolina adı verilen ince yapılı bir irmikle hazırlanarak farkını ortaya koyuyor. Çöven otundan yapılan ve içinde şeker bulunmayan kaymak rengi bir sos ile servis edilir.

Yağlama


Kayseri’de mantının ve pastırmanın ne kadar  ünlü olduğunu biliyoruz ama yağlamayı da unutmamak gerekir. Açılan yufkalar üçgen şeklinde kesilerek sonra da her birinin üzerine hazırlanan sos ve kıyma konarak sıralanır ve üst üste dizilir. Geriye de sarımsaklı yoğurt döküp afiyetle yemek kalır.

Yorumlar (0)