Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, alarm veriyor

AFAD raporu, Konya'nın Emirgazi ilçesinde yaşanan yüzey yarıklarının, son yıllarda bölgede yer altı su seviyesinin hızla çekilmesinden kaynaklandığını aktardı.

YAŞAM 18.09.2021, 11:47
Türkiye’nin tahıl ambarı Konya, alarm veriyor

Konya’nın Emirgazi ilçesindeki Kutburun Yaylası'nda toprak yüzeylerde kırık ve yarıklar ortaya çıktı.

AFAD rapor hazırladı

Konuya ilişkin çalışma başlatan Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, bölgede drone ile inceleme başlattı.

Ekipler, bölgedeki incelemeler ve görüntülerden yola çıkarak bir rapor hazırladı.

“Yeraltı su seviyesinin hızla çekilmesinden kaynaklı”

Saçak biçiminde 4 parçadan oluşan kırık hattının belirlendiğinin ifade edildiği raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Yüzeylemiş kırıklardan en uzun kırık hattı uzunluğu, 1516 metre şeklinde ölçüldü. Kırık hatlar üzerinde bazı yarıklar görüldü ve en genişi 5 metre şeklinde ölçüldü. Bu yarıklar ve yüzey kırığının, son yıllarda bölgede yeraltı su seviyesinin hızla çekilmesi sebebiyle oluştuğu tahmin edilmektedir."

Ayrıca raporda, kırık hattını meydana getiren bloklardaki kil seviyelerinin ayrı kotlarda olduğu, yer altı suyunun çekilmesi kaynaklı olarak bloklardaki etkilenen hacim ve kil seviyesinin farklılık gösterdiği bilgisine yer verildi.

Bu yüzden, bloklar arasındaki hacimsel küçülmelerde fark bulunduğundan kırık hattı boyunca yarık ve çatlaklar oluştuğu belirtildi. Öte yandan raporda “Kırık hattında bloklar arasında kot farkı da ortaya çıkmış olup bazı yerlerde  kot farkı 15 santimetreye kadar ulaşmaktadır. Zamanla bu kot farkının metre mertebesine ulaşması da tahmin edilmektedir. Bu durum neticesinde bölgedeki cami lojmanı ciddi zarar görmüş, Emirgazi yayla yolu hasar almıştır."

Yorumlar (0)