Türkiye'nin en ölümcül deniz kazasının üzerinden 65 yıl geçti

İzmit ve Değirmendere arasında sefer yapan "Üsküdar" isimli vapurun 1 Mart 1958 tarihinde şiddetli lodostan dolayı yaşamını yitirenler için Kocaeli'de anma törenleri yapıldı.

YAŞAM 01.03.2023, 14:48 01.03.2023, 14:54
Türkiye'nin en ölümcül deniz kazasının üzerinden 65 yıl geçti

Facianın 65. senesinden İzmit'teki 1 Mart Vapur İskelesi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve öğrencilerin katılım gösterdiği törende konuşma yapan İzmit Belediyesi Başkan Vekili Çetin Sarıca, kazada 392 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Olayın yaşandığı güne ilişkin bir gazete sayfası...

İzmit için sembol bir anıt yapılacak

Vapur faciası anıtına ilişkin gereken çalışmaların öncesinde başlatıldığını söyleyen Sarıca, İzmit için sembol ve önemli bir anıt yapacaklarını ifade etti.

İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Haluk Cem Gökmen, çocukluğundan gençlik yıllarına babaannesi ve dedesinden sürekli olarak 1 Mart faciasını dinlediğini ve ardından İzmit Lisesi öğrencisi olduğunu söyledi.

İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Levent Bahadır, faciada ölenlere Allah'tan rahmet diledi ve en kısa zamanda anıtı görmek istediklerini söyledi.

Konuşmalar sonrasında faciada yaşamını yitirenler için denize iskeleden karanfil bırakıldı.

Olayın geçmişi..

Değirmendere ve İzmit arasında sefer gerçekleştiren Üsküdar Vapuru 1 Mart 1958 tarihinde fırtınadan dolayı batması neticesinde, çoğunluğunu İzmit Sanat Okulu ve İzmit Lisesi öğrencilerinin oluşturduğu yaklaşık olarak 400 kişi yaşamını yitirmişti.

Yorumlar (0)