Türkiye’nin 3 geleneksel mirası daha UNESCO adayı  

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ülkemizin geleneksel miraslarından olan “Sedef Kakma Sanatı”, “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği” ve “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpek Üretimi” sanatlarının UNESCO adayı olduğunu belirtti. 

YAŞAM 09.04.2021, 16:47 10.04.2021, 13:54
Türkiye’nin 3 geleneksel mirası daha UNESCO adayı  

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den 3 el işçiliğinin daha “UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne” aday olduğunu söyledi. “Sedef Kakma Sanatı”, “İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpek Üretimi” ve “Geleneksel Ahlat İşçiliği” sanatlarının Miras Listesi’ne aday olduğunu belirten Bakanlık, Türkiye’nin, bu listede en çok mirasını barındıran ülke olduğunu ve 20 mirasının listeye kaydedildiğini belirtti.

Geleneksel Ahlat İşçiliği

Bitlis Ahlat civarındaki taş ocaklarından çıkarılan volkanik taşların süslenmesi, işlenmesi ve inşaat alanında kullanması olan bu miras, yüzlerce yıldır Bitlis’in en önemli işçiliği olarak değer görmektedir.



Sedef Kakma Sanatı

Sedef kakma sanatı, oldukça eski bir süsleme yöntemidir. Sedefin, ahşap yüzey üstüne kakma yöntemi ile yerleştirilmesine denen bu yöntem, Türkiye’nin en ünlü çeyizlik ürünlerinin çıktığı sanattır.



İpek Böcekçiliği ve Dokuma için İpek Üretimi

İpek böceği kozalarının dayanıklı dokumalara dönüşümünü konu alan bu sanat da Türkiye’nin yüzlerce yıldır kullandığı sanatlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.



Geçen yılki başvurular revize edildi

UNESCO’ya geçen yıl sunulan fakat kota dolduğu için değerlendirilmeye alınmayan “Nasreddin Hoca Fıkralarını Anlatma Geleneği”, “Çay Kültürü” ve “Mey/Balaban Zanaatkarlığı” gibi unsurların dosyaları da güncellenerek UNESCO’ya tekrar gönderildi. 

Yorumlar (0)