Türkiye’deki 15 mağara, tabiat varlığı olarak tescilleniyor

Türkiye’nin 7 ilinde bulunan mağaralar konusunda, bir araştırma yapılmasına karar verildi. Araştırmaların sonucunda mağaraların jeolojik ve ekolojik özelliklerine göre karar verilecek ve belirlenen mağaralar, tabiat varlığı olarak kabul edilecek.

YAŞAM 21.02.2021, 15:23 22.02.2021, 11:24
Türkiye’deki 15 mağara, tabiat varlığı olarak tescilleniyor

Ülkemizde koruma altına alınmış fakat özellikler ve güzellikleriyle öne çıkamamış olan mağaralar için bir girişim başlatılıyor. Erzurum, Erzincan, Antalya, Eskişehir, Bursa, Kütahya ve İzmir'de bulunan 15 mağara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sahip olduğu jeolojik ve ekolojik doğal değerler gözetilerek araştırılacak, Böylece mağaralar, tabiat varlığı olarak tescil altına alınacak.

Uygun mağaralar tescillenecek ve koruma altına alınacak

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye'deki doğal mağaraları için jeolojik ve ekolojik özellikleri üzerinden bir araştırma yapılıyor. Mağaraların tabiat varlığı olarak tescil edilmesi ve ya koruma altına alınması için farklı bölgelerde çalışmalar ve projeler başlatıldı. İlk kez olarak, iki tane deniz mağarasında araştırma yapılacak. Araştırmalar sonucunda ise, uygun mağaralar tescillenerek koruma altına alınacak.

Zonguldak'taki “Kızılema-Cumayanı” mağarası, 10 kilometre uzunluğunda

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıllarda Konya, Gümüşhane, Kırklareli, Kastamonu, Zonguldak, Karabük ve Eskişehir'in aralarında olduğu 15 ildeki 60 mağarada yapılan araştırmalar sonuçlandı. Listede 10 kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun ikinci mağara sistemi olan Zonguldak'taki “Kızılema-Cumayanı” mağara sistemi özellikle dikkat çekti. Yapılan araştırmalarda 20 tane yeni omurgasız hayvan türü bilim dünyasına kazandırılması oldukça dikkat çekti. Tescil altına alınmasına karar verilen mağaralar ise; Konya Suluin ve Güvercinlik, Kastamonu Ejder, Ilgarini ve Dağlı Kuylucu mağaraları olarak belirlendi.

Yorumlar (0)