Türkiye’de tek, dünyada ikinci: Acıgöl, kuraklıktan can çekişiyor

Türkiye’deki tek dünyadaki ise ikinci en büyük doğal sodyum potansiyeline sahip olan kapalı havza Acıgöl, bilinçsiz su tüketimi ve kuraklıktan dolayı adeta can çekişiyor.

YAŞAM 15.05.2021, 12:01
Türkiye’de tek, dünyada ikinci: Acıgöl, kuraklıktan can çekişiyor

Acıgöl kapalı havza olmasıyla beraber içerisinde angıt, flamingo, kılıç gaga, mahmuzlu kız gibi 200’e yakın kuş türünün yanında endemik bitkilerle hayvan türlerine de yaşam alanı oluyor.

Sular 500 metre çekildi

Acıgöl’ün uydudan çekilen son fotoğrafları ise kuraklığın etkisini arttırması ve bilinçsiz su kullanımını ortaya çıkardı.

1970’li senelerde 160 kilometrekarelik yüzey alanı, 2021 senesinde 40 kilometrenin altına düşen gölün, suların kıyıdan yaklaşık olarak 500 metre çekilmesinin ardından bir bölümünün de bütünüyle kuruduğu görüldü.

Su seviyesi 1 metrenin de altına düştü

Yaklaşık olarak 25 senedir Acıgöl’de incelemeler yapan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, göldeki su seviyesinin 1 metrenin altına düştüğünü kaydetti.

Acıgöl’ün su yüzeyi ve hacminin yüzde 70’inde fazlasını kaybettiğini ve mayıs ayında normalde çok daha iyi bir durumda olması gerektiğini söyleyen Kesici gölün ciddi bir kuraklık yaşadığını söyledi.

Dr. Erol Kesici, Acıgöl'ün kurumasında gölden aşırı şekilde alınan sular, vahşi tarım ve salma sulama yerine damlama sulamaya geçilmemesi gibi birçok faktörün etkili olduğunu söylüyor.

“Göllerin ekonomisi ve ekoloji muhakkak korunmalı”

Acıgöl’ün hem çevre hem de ekonomik olarak büyük bir önemi olduğunu söyleyen Dr. Erol Kesici, “Acıgöl gibi doğal göllerden ekolojik ve ekonomik olarak yararlanmayı sürdüreceğiz. Eğer bir göl korunursa tarımsal olarak, sanayi olarak ve diğer alanlarda bizlere fayda sağlar. Bundan dolayı gölün su bütçesi muhakkak korunmalı.

Acıgöl, sodyum fosfat üretimi dikkate alındığında dünyada 2’inci, ülkemizde ise 1’inci sırada bulunuyor. Göllerin ekolojisi ve ekonomisi muhakkak korunmalıdır.” dedi.

“Sulamaya ilişkin ciddi önlemler alınıyor”

Acıgöl’de yaşanan su sıkıntısından dolayı bu sene de ekstra önlemlerin alındığını söyleyen Sulama Kooperatifi Başkanı Mehmet Başdağ da, “Geçtiğimiz senelerde çok fazla yağmur ve kar yağıyordu. Bu sene doğal yollarla su kaynağı gelmedi. Su şu an yok denecek kadar az. Arkadaşlarımıza suyun idareli kullanılması yönünde uyarımızı yaptık. Geçtiğimiz yıllarda buralar komple su oluyordu. Son iki üç sene içinde su kaynaklarımız kısıtlandı. Mayıs ayında böyle ve bu Haziran ve Temmuz aylarında burası tek pompayla çalışıyor.” dedi.

Yorumlar (0)