Türkiye'de keşfedilen Seikilos Epitaph: dünyanın en eski bestesi

200 M.Ö. ve 100 M.S. arasında yazılan Seikilos mezar yazıtı, var olan en eski ve bütün halindeki müzikal kompozisyondur.

YAŞAM 31.10.2019, 16:35 04.11.2019, 16:41
Türkiye'de keşfedilen Seikilos Epitaph: dünyanın en eski bestesi

Seikilos yazıtı, modern Arkeolog, W.M. Ramsay tarafından 1883 yılında, stel olarak bilinen mermer bir mezar taşına oyulmuş bir şekilde Türkiye Aydın'da keşfedilmiştir.

Müziğin takip edilemeyen geçmişi

İnsanlar sadece M.Ö. 14. yüzyılda müzik notalarını yazmaya başladıkları için müziğin ne kadar süredir hayatlarımızda olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Arkeologlar, Suriye'nin Ugarit şehrinde o döneme kadar uzanan eski bir Sümer ilahisinin parçalarını keşfettiler.

En eski eser

Ancak, M.S. 200’e  kadar uzanan Seikilos Epitaph, dünyanın en eski müzik kompozisyonu olan ve bütünüyle bulunan en eski eserdir. Ve bu parça bütünüyle var olduğu için, bilim insanları sadece sözleri tercüme etmekle kalmayıp  ve aynı zamanda bugün çalınabilir modern müzik notasyonuna bir parça olarak dönüştürmek mümkün olmuştur.

Araştırmacılar, Seikilos Epitaphın oluşturulması hakkında birkaç ipucuya sahip. Keşfedilen en önemli şey "yazıtın tercüme edebilir” olmasıdır. Tarihçiler, Seikilos adında bir bestecinin, muhtemelen ölen karısı Euterpe için şarkı yazdığına ve onun için bu mezar taşına kazıdığına inanıyorlar.

Bununla birlikte, metnin bir başka olası yorumu “Euterpe’nin oğlu Seikilos” olabilir, yani anneye yazılmış bir beste olarak da kabul edilebilir.

Sözlerinin çevirisi de yapıldı

“Yaşadığın sürece, parla,
Hiçbir şeyin sizi bir ölçünün ötesinde üzmesine izin vermeyin.
Hayatın kısa,
ve zaman, ücretini alacak. ”

Sözlerine ek olarak, yazıtın bir başka kısmında da, “Ben bir mezar taşıyım, bir görüntü. Seikilos beni buraya ölümsüz bir anı olmam için yerleştirdi.” yazıyor. Bu nedenle, kompozisyonun, hayatın kısa olmasını hatırlatan ve sevilen birinin mezar taşına kazınmış bir tür yas şarkısı olduğuna şüphe yoktur. Seikilos kitabesinin sonuna kadar gelinse bile bazı belirsizlikler hala mevcut.

Harfleri ve aksanları inceleyen araştırmacılar nihayetinde parçayı çağdaş müzik notasyonuna yazabildiler. Böylece, insanlar bugün yaklaşık 2.000 yıl önce oluşan bir müzik parçası olan Seikilos Epitaph'ı dinleyebilirler.

Araştırmacılar, Ramsay'nin tableti Yunanistan’da bir müzeye getirdiğini ve burada Bağımsızlık Savaşı'na kadar güvende tutulduğunu söylüyor. Danimarka Ulusal Müzesi 1966 yılında himayesi altına aldı ve hala Kopenhag’da güvenli bir şekilde saklanıyor.

Yorumlar (0)