Türkiye’de deprem hazırlıkları: Eskişehir, yaklaşan deprem için geç mi kaldı? 

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, muhtemel bir deprem hakkında teorilerini sundu. Türkiye'deki pek çok binanın eski olduğunu ve bu sebeple ülkenin olası bir depreme hazırlıklı olmadığını ifade eden Ayday, “Milletçe depreme hazırlık kampanyası başlatmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. 

YAŞAM 08.12.2021, 13:00 08.12.2021, 14:51
Türkiye’de deprem hazırlıkları: Eskişehir, yaklaşan deprem için geç mi kaldı? 

Son dönemlerde çeşitli illerde meydana gelen depremler, vatandaşları olası bir büyük deprem hakkında endişelendirmeye başladı. Bu soru üzerine çeşitli araştırmalarda bulunan Eskişehir’deki Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, ne Eskişehir’in ne de Türkiye’de herhangi bir şehrin olası depreme hazırlıklı olmadığını kaydetti. 

Fay hattı, yoğun nüfuslu yerlerden geçiyor 

Can Ayday, ülkedeki fay hatlarının genellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerden geçtiğini, bir an önce önlem alınmaması halinde depremde büyük kayıplar yaşanacağını aktarıyor ve ekliyor: “Ülkemizde depreme hazırlık konusunda tatbikatlar ve eğitimler yapılmalı. Büyük küçük fark etmeksizin depremlere hazırlıklı olmalıyız.” 



Vatandaş, olası depremler konusunda endişeli 

Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarla yapılan röportaj sonuçları ise insanların olası depremlere karşı endişe duyduklarını gözler önüne seriyor. Pek çok kişi, her şehirde tadilata ihtiyaç duyulan ev olduğunu, kentsel dönüşümün ve depreme dayanıklı binaların yapımının hızlandırılması gerektiğini, toplanma alanlarının yetersiz olduğunu, deprem hakkındaki eğitimlerin uygulanmadığını ifade ediyor. Vatandaşların en büyük korkuları ise 99 Depremi’nin tekrar yaşanması.  

“Hiçbir şehrimiz depreme hazır değil” 

Can Ayday: “Eskişehir’de gerçekleşme ihtimali bulunan depremin büyüklüğü 6,4 ile 6,8 arasında. Peki şehrimiz ve çevresindeki kentler bu depreme hazır mı? Hayır. Deprem konusunda sorumluluk sahibi olanlar önce belediye başkanları ve valilerdir. Bu, kanunda yazılıdır. Her şeye vakit bulanlar nedense deprem konusunda gelince çalışmalardan kaçınıyor. Ama unutmayalım ki ülkemizde sık sık deprem oluyor. Biz ise balık gibiyiz, bunları hemen unutuyoruz. Alınacak önlemler sokaklarda ve mahallelerde başlamalı. Muhtarlar da bu konuda üstlerine düşeni yapmalı. Mühendislik çalışmalarına önem verilerek ve bilime inanılarak depremin altından kalkabiliriz.” 

Yorumlar (0)