Türkiye’de Asya Kaplan Sivrisineği alarmı! Giysinin üzerinden ısırabiliyor

Asya Kaplan Sivrisineği, giysinin üzerinden ısırabilen ve normal sivrisineğe göre iyileşme sürecinin geç olduğu ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilen bir sinek. Yaklaşık olarak 4-5 senedir İstanbul’da düzenli olarak görülen sinek uzmanlara göre yerleşik bir tür konumuna geldi.

YAŞAM 16.07.2021, 22:16 17.07.2021, 12:38
Türkiye’de Asya Kaplan Sivrisineği alarmı! Giysinin üzerinden ısırabiliyor

İstanbul’da birçok yerde son zamanlarda Asya Kaplan Sivrisineği sayısında artış görülüyor.

Yaklaşık olarak 4-5 senedir İstanbul’da düzenli olarak gözlemlenen sivrisinek artık yerleşik bir tür durumuna geldi. İlk kez bu türe 1980 senesinde Arnavutluk’ta rastlanırken 40 sene boyunca Avrupa’da büyük oranlarda yayıldı.

Asya kaplan sivrisineği tehlikesi

Boğaziçi Üniversitesi’nden Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Necla Birgül İyison, Asya Kaplan Sivrisineğinin batı nil virüsü, vhikungunya, zika, dang humması ve sarıhumma gibi rahatsızlıkların taşınması hususunda etkili olduğunu kaydederek, “Giysilerin üstünden de ısırabiliyor. Alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Kaşıntı yapıyor ve geçmesi de bir hayli zor.” şeklinde konuştu.

“Burası geçiş güzergahı”

Doktor Öğretim Üyesi İyison, Asya Kaplan Sivrisineği’ne karşı uzun süren çevre dostu bir çözüm geliştirmek amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü söyleyerek artan sinek sorununa ve bu problemin nasıl çözüleceğine ilişkin açıklamalar yaptı.

Bu türün ilk defa 2011 senesinde Türkiye’de Trakya bölgesinde, 2017 senesinde ise Karadeniz’de görüldüğünü söyleyen İyison, invaziv bir tür olduğundan sineklerin ortama çok çabuk adapte olduğunu ve orada çoğalabildiğini kaydetti.

İyison, Asya Kaplan Sivrisineği’nin İstanbul’a nasıl geldiğine dair, “Coğrafi konum olarak deniz ve hava yollarıyla geçiş güzergahında burası. Mülteci hareketliliği, göçmenler, turizmin yaygın olması ve iklim değişikliği sebebiyle bu yöne doğru gelebiliyorlar.” dedi.

“Alerjik reaksiyona sebep olabiliyor”

Bu türün virüs, parazit ve nematod taşıyabildiğinden dolayı çeşitli rahatsızlıklara sebep olabildiğini ifade eden İyison, “Dang humması, sarıhumma, chikungunya, zika ve batı nil virüsü gibi rahatsızların taşınmasında etkili olan bir tür. Giysilerin üstünden ısırabiliyor. Alerjik reaksiyona sebep olabiliyor. Kaşıntı yapıyor ve geçmesi de bir hayli zor oluyor.” şeklinde konuştu.

“Evlerinizin önünde su bırakmayın” uyarısı

Bu sinek türünün de yumurtalarını su birikintilerinin üzerine bıraktığını söyleyen İyison, “Yumurta bıraktığı yerler duru sular. Mesela bir kovada birkaç gün su varsa oraya anında yumurta bırakabilirler. Bundan dolayı vatandaşların evlerinin çevresinde su barındırmaması gerekti.

Açık alandaki su birikintileri, dereler, havuzlar, bidonlar ve su kanalları sineklerin yumurtalarını bırakabileceği yerlerden. Yumurtalar zaman içerisinde yetişip ardından tekrar yumurta bırakıyorlar. 1 haftada çoğalan türleri bulunuyor. Bir seferde yaklaşık olarak 50 yumurta bırakabiliyorlar.” şeklinde konuştu.

İstanbul’da 25 noktada görüldü

İyison, 2019-2020 seneleri arasında İstanbul’da 27 yerde bu sinek türlerinin bulunma oranlarının belirlenmesine dair çalışmaların yapıldığını söyleyip şu ifadeleri kullandı:

“Kilyos, Sarıyer, Beşiktaş gibi 25 farklı noktada bu tür sivrisinek görülmüş. Belediyelerin ilaçlama çalışması gerçekleştirmesi gerekli. Bu çalışmalar sebebiyle sivrisineklerin nerede olduklarını biliyorlar, orada ilaçlama gerçekleştirilirse çok iyi olur. Vatandaşlarımız da evlerin çevresinde açık veya kapalı alanlarda su bırakmazlarsa en büyük adımı atmış olurlar. Büyük su birikintilerinin olduğu yerlere çok fazla gitmemeleri gerek. Evlere sineklik taktırmakta da yarar var.”

Yorumlar (0)