Türkiye'nin yüzde 85'i çipli kimlik kartı kullanıyor

Çipli kimlik kartı uygulaması, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı. TÜİK verilerine göre 70 milyon 997 bin 128 kişi, eski kimlik belgesini değiştirerek çipli kimlik kartına geçti. Sürücü belgesini kimlik kartına entegre edenlerin sayısı ise 5 milyona yaklaştı.

YAŞAM 29.11.2022, 13:27 Hakan Öksüz
Türkiye'nin yüzde 85'i çipli kimlik kartı kullanıyor

Çok sayıda kartı cüzdanda taşımak, "3'ü Bir Yerde Projesi" ile zorunluluk olmaktan çıkıyor. Kartları kaybetme endişesi yaşayan çok sayıda kişi, bu proje kapsamında nüfus müdürlüklerine başvurarak çipli kimlik kartı ediniyor. Proje ile birlikte sürücü belgesi, kimlik kartı ve pasaport, tek kartta birleştiriliyor.

İlk uygulama Kırıkkale'de başlamıştı

İçişleri Bakanlığı kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göre söz konusu projenin hayata geçirildiği 2 Nisan 2018'den bu yana toplamda 23 milyon kişi, nüfus müdürlüklerine başvurarak yüz yüze hizmet aldı. "Elektronik güvenlik" ve "taklit edilememe" gibi özelliklere sahip çipli kimlik kartları, ilk kez 2016'da Kırıkkale'de dağıtılmaya başlandı. 

Yaklaşık 71 milyon kişi, çipli kimliğe geçti

Bugüne kadar yapılan başvurular neticesinde Türkiye'de toplamda 70 milyon 997 bin 128 kişinin çipli kimlik kartı kullandığı kaydedildi. TÜİK verilerine göre nüfusunu 84 milyonu geçen Türkiye'de çipli kimlik kartı kullananların oranı yüzde 85'e çıktı. Edinilen bilgilere göre eski tip nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi için herhangi bir tarih sınırı yok. Kimlik kartlarını değiştirmemek de ceza kapsamında değil.

Yaklaşık 5 milyon kişi, sürücü belgesini kimlik kartına entegre etti

21 Eylül 2020'de uygulanmaya başlanan "Hayat Kimliğinle Kolay Projesi" ise ayrı bir ehliyet kartı taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Vatandaşlar, bu proje kapsamında yeni tip sürücü belgelerini çipli kimlik kartına entegre edebiliyor. Projenin başlatıldığı 2020 yılından bugüne kadar bu işlemi yapan sürücü sayısının 4 milyon 744 bin 867 olduğu kaydedildi. Söz konusu işlem, nüfus müdürlüklerinden alınan randevu ile ücretsiz şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Yorumlar (0)