Türkiye'nin kolezyumu'nda çok önemli keşif: 1800 yıllık localar gün ışığına çıktı

Tüm arkeoloji dünyasını heyecanlandıran Bergama Amfi Tiyatrosu'nda yürütülen "TransPergMikro" projesi kapsamındaki çalışmalarda tarihe ışık tutan yeni buluntulara ulaşıldı

YAŞAM 22.09.2021, 17:18 23.09.2021, 13:28
Türkiye'nin kolezyumu'nda çok önemli keşif: 1800 yıllık localar gün ışığına çıktı

Roma'nın simgesi tarihi yapı Kolezyum'a benzerliğiyle dikkat çeken Bergama Amfi Tiyatrosu'ndaki araştırma çalışmaları 2018'den bu yana yaklaşık 3 senedir devam ediyor.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Berlin Teknik Üniversitesi Mimarlık Enstitüsü Tarihi Yapı Araştırmacılığı ve Anıt Koruma Ana Bilim Dalı tarafından yürütülen proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda, tarihe yeni bir ışık tutması beklenen yeni keşiflere imza atıldı.

Milattan sonra 2. yüzyılda o dönemin gladyatörleri ve vahşi hayvan dövüşlerine ev sahipliği yapan, büyük olasılıkla Bergamalı ilk Hıristiyanların idamına sahne olan, deniz savaşlarının sahneye konduğu amfi tiyatrodaki son buluntular günümüzün localarını anımsatan isme tahsis edilmiş oturma alanları oldu.

Seçkinlerin isimlerinin kazındığı taştan yapılmış koltukların, satın alındığı veya dönemsel kullanım için bir süreliğine kiralandığı tahmin ediliyor.

İsimler Yunan harfleriyle yazılmış

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Felix Pirson, Roma Dönemi'nde inşa edilen amfi tiyatronun düşünülenden çok daha büyük bir arenaya sahip olduğunu söyledi. Pirson, ayrıca buraya Kolezyum'un bir benzerini yapılmasının istendiğini anlattı. Ona göre; buraya halkın her kesimi geldi. Ancak çok zengin, çok önemli ailelerin özel bölümleri olurdu. Bu bölümleri, koltuklarda yazılı olan isimleriyle buluyorlardı. Pirson’un dikkatini çeken bir başka konu da Latince isimlerinin Yunan harfleriyle yazılması olmuş ve İtalya'dan gelen bazı kişilerin Bergama Amfi Tiyatrosu'nda özel bir yeri olduğunu da düşündüklerini sözlerine ekledi. Ayrıca arkeolojik kazıyla ulaşılan oturma bloklarının ileriki zamanlarda Bergama Müzesi'nde sergileneceği bilgisini verdi.

Kapasite 50 bin civarı

Kazı çalışmalarında 2021 sezonunu sonlandırmaya başladıklarını ifade eden Pirson, buluntuları müzeye teslim ettikten sonra alandan çıkacaklarını ve çalışmaları sona erdireceklerini belirtti.

Berlin Teknik Üniversitesinden Arkeolog ve Tarihi Yapı Araştırmacısı İhsan Yeneroğlu ise "cavea" olarak adlandırdıkları oturma bölümlerinde şu ana kadar 5 loca bulduklarını söyledi. Oturma bloklarının özel kişiler için tahsis edildiğini belirten Yeneroğlu, "Bugün loca dediğimiz alanlar belirli süre için rezerve ediliyorek isimleri taşın üstüne kazınıyordu. 'Cavea'nın en az 25 bin kapasiteli olduğunu söyleyebiliriz, bu sayı 50 bine de çıkabilir" açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)