Türkiye'nin en yaşlı flamingosu!

Henüz 1 yaşındayken Fransa'da halkalanan 31 yaşındaki yaşlı flamingonun son durağı Türkiye oldu. Halka bilgilerine göre 3 yaşındayken Tunus'ta, 8 yaşındayken İtalya'da, 23 ve 27 yaşlarındayken yine Tunus'ta görüldü.

YAŞAM 17.07.2020, 15:32
Türkiye'nin en yaşlı flamingosu!

Fransa'nın Ron Deltası'nda, 30 Temmuz 1990 tarihinde halkalanan flamingo, 30 yıl sonra son durak olarak kendine Türkiye'yi seçti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki flamingo koruma ve izleme çalışmaları sürüyor.

Bilimsel çalışmaları gerçekleştiren Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, uzman biyologlar Murat Doğan ve Nizamettin Yavuz, Türkiye'deki en yaşlı flamingoyu saptadı ve ulaştığı hayat hikayesini gazetecilerle paylaştı.

Uzmanlar, buldukları yaşlı flamingonun, 30 Temmuz 1990'da Fransa'nın Ron Deltası'nda halkalandığını tespit etti.

Halkadaki bilgilere göre, şu an 31 yaşında olan ihtiyar flamingo 3 yaşındayken Tunus'ta, 8 yaşındayken İtalya'da, 23 ve 27 yaşlarında da yine Tunus'ta görüldü. En son haziran ayı sonunda 31 yaşındayken Tuz Gölü'nde gözlemlenen flamingo, Türkiye'de kaydedilen en yaşlı flamingo olarak kayıtlara geçti.

Flamingo'nun Fransa'da halkalandığı yer ile Tuz Gölü'nde halkasının okunduğu yer arasında 4 bin 400 kilometre mesafe bulunuyor.

Türkiye'de kaç flamingo var?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü verilerine göre, dünyada 600 bin flamingo var, bu filamingolardan 60 bini Türkiye'de yaşıyor.

Türkiye'de bulunan flamingolar ağırlıklı olarak Gediz Deltası ve Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde hayatlarını sürdürüyor. Tuz Gölü tek başına 2019 yılında 20 bin flamingoyu ağırlamıştı.

Flamingolar Türkiye'de mi yaşıyor?

Türkiye'de sene boyunca görülen flamingoların bir kısmı göçmen bir kısmı da yerleşik türlerden oluşuyor. Özellikle Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu'da tuzcul, sığ, sulak alanlarda yaşam sürüyor.

Flamingoların dünya popülasyonunun yüzde 10'u, Avrupa popülasyonunun ise yüzde 25'i Türkiye'de bulunuyor.

Geçmiş dönemlerde Tuz Gölü'nde düzensiz olarak sene aşırı üreyen flamingolar, özellikle son yıllarda bu bölgede düzenli üreyen bir koloni olarak yaşamlarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)