Türkiye, geçen seneye oranla 30 bin daha fazla düzensiz göç aldı

Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan verilerde, geçtiğimiz yılda Türkiye'nin, yüzde 30 oranında daha fazla düzensiz göç aldığı açıklandı.

YAŞAM 21.12.2021, 09:52 21.12.2021, 09:54
Türkiye, geçen seneye oranla 30 bin daha fazla düzensiz göç aldı

Türkiye, uzun bir süredir, düzensiz göç problemiyle mücadele ediyor.

Afganistan ilk sırada

Avrupa'ya geçiş yolu olarak Türkiye’yi gören ve burada çalışmayı düşünen binlerce düzensiz göçmen, Türkiye'ye göç ediyor.

09 Aralık 2021 tarihli Göç İdaresi Başkanlığı'nın verilerine bakıldığında, Aralık ayı itibarıyla Türkiye’de, 151 bin 119 göçmenin yakalandığı belirlendi.

Bu sayı 2020’de 122 bin 302 şeklinde verilere yansımıştı.

Düzensiz göçmen oranlarında bu sene, 64 bin 301 göçmen ile Afganistan ilk sırada bulunurken, onu Suriye, 21 bin 869 ve Pakistan 15 bin 368 kişi takip ediyor.

“Afganistan’dan göç sürecek”

2017 senesi itibari ile liste başında Afgan göçmenlerin olduğunu kaydeden İstanbul Esenyurt Üniversitesi’nden Sosyolog Öğr. Gör. Sinan Karabıyık, “2021’de Taliban’ın Afganistan’ı ele geçirmesiyle beraber uzun bir süredir Türkiye’ye doğru yönelen düzensiz Afgan göçünün, istikrarlı bir şekilde süreceği ön görülmektedir” sözlerini kullandı.

Afganistan, Suriye ve Pakistanlı göçmenlerin, Türkiye’deki düzensiz göçmenler arasında en kalabalık ilk 3 grubu teşkil ettiğine dikkat çeken Muhammed Sinan Karabıyık “Genel anlamda, göç istatistiklerine bakıldığında, uzun bir süredir göç bakımından transit ülke konumunda yer alan Türkiye’nin, yakın dönemde göç konusunda hedef ülke olacağına ilişkin inancı güçlendirmektedir” şeklinde konuştu.

Karabıyık, yasa dışı bir şekilde ülkeye giriş yapan veya yasal olarak girip yasal süreç içerisinde ülkeden ayrılmayarak yasa dışı bir biçimde yaşamayı sürdüren kişilerin düzensiz göçmen adıyla tanımlandığını belirterek, “Düzensiz göç hedef, transit ve kaynak ülkeler bakımından ayrı ayrı incelenmelidir. Düzensiz göçmen, kaynak ülke açısından ülkeden ayrılırken yasal prosedürleri ihlal ederek ülke sınırını aşan kişileri işaret etmektedir. Transit ülke ise; kaynak ülkeden ayrılıp hedef ülkeye yasal veya yasal olmayan yollar üzerinden ülkeye girip bir geçiş yolu şeklinde burayı kullandıktan sonra ülkeden ayrılan kişilerdir” değerlendirmesini yaptı.

Pandemi sürecinde göç devam etti

Türkiye’de ve dünya genelinde, 2020’in ilk çeyreğinde ortaya çıkan Kovid-19 pandemisi, iş hayatından gündelik yaşama, siyasal örgütlenmelerden ekonomiye kadar birçok alanı etkilediğini aktaran Karabıyık, “Buna rağmen Kovid-19 pandemisi boyunca, istikrarlı bir biçimde düzensiz göç devam etmiştir. İlkbahar aylarında özellikle yoğun bir şekilde başlayan düzensiz göç yöneliminin, coğrafi koşullarda gözetilerek yaz döneminde ve son baharda artarak sürdüğü, düzensiz göçle ilgili verilere yansımaktadır” yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)