Türkiye'de yüksek basınç faciası: "10 Ocak'tan sonrasını bekleyin"

Yeni yıla girerken Türkiye'de havanın yağışsız ve ılık geçmesi, vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kış ortasına girilmesine rağmen yüksek basınç etkisi nedeniyle havanın yağışsız ve ılık olduğu belirtiliyor. Meteorolojik verilere göre Türkiye'de 10 Ocak'tan sonra kar yağışlı havanın etkili olması bekleniyor.

YAŞAM 31.12.2022, 10:19 Hakan Öksüz
Türkiye'de yüksek basınç faciası: "10 Ocak'tan sonrasını bekleyin"

Ocak ayı gelmesine rağmen Türkiye genelinde sıcak hava dalgasının etkili olması, vatandaşları düşündürüyor. Kar yağışlarının toprağı sulamasını ve barajların su seviyesini artırmasını bekleyen vatandaşlar, karlı hava dalgasının ne zaman yurda gireceğini merak ediyor. Yüksek basıncın etkisindeki Türkiye'de bir süredir "meteorolojik sakinlik" yaşanıyor. Bu durum gündüzlerin ılık geçmesine, sabah ve gece saatlerinde sis ve pus hadisesine yol açıyor.

Yüksek basınç etkisi nedeniyle hava yağışsız

Twitter'dan paylaşımlarda bulunan "Hava Forum" adlı hesap, Türkiye'de yağış bakımında kurak bir dönem geçirmesinin nedenini "yüksek basınç etkisi" olarak yorumluyor. Yağışsız ve sıcak günlerin "yüksek basınç faciası" olduğu belirtiliyor. Paylaşılan görsellerde soğuk ve karlı hava dalgasının Türkiye'nin hemen üzerinde dolaştığı ancak yüksek basıncın etkisiyle yurda giremediği görülüyor.

Tatil merkezlerinde bile kar yok

Soğuk ve karlı hava dalgasının, 10 Ocak tarihinden itibaren Türkiye'de etkisini göstereceği belirtiliyor. 10 Ocak'tan sonra yurt genelinde bol kar yağışlı havaların etkili olacağı düşünülüyor. 10 günlük hava raporlarına göre sadece Doğu Karadeniz'in az miktarda kar yağışı alacağı görülüyor. Uludağ ve Kartepe gibi tatil bölgelerinde de kar yağışının beklenmemesi, turizmcileri kara kara düşündürüyor.

Meteoroloji uzmanı Ökten: Gayet normal

Yağışsız ve ılık hava hakkında sosyal medyadan paylaşımda bulunan Meteoroloji Uzmanı Kerem Ökten, korkulacak bir şeyin olmadığını belirtti. Önceki yıl ile bu yılın grafiklerini kıyaslayan Ökten, "Geçen sene gibi bu sene de yeni yıla mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkla giriyoruz. Buna rağmen geçen yıl karlı geçmişti. Buna benzer durumların yaşanması normal." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)