Türkiye'de kuraklık tehlikesi: Barajlar kurudu! 

Türkiye'de bulunan barajlar kurumaya başladı. Kuraklık tehlikesine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu sene yağışların yarı yarıya azaldığını ifade etti. 

YAŞAM 01.12.2020, 12:55 01.12.2020, 12:59
Türkiye'de kuraklık tehlikesi: Barajlar kurudu! 

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları, 2020 senesinde genel olarak mevsim normallerinin üzerindeydi. Yağışların az olması nedeniyle barajlarda bulunan su seviyesi de giderek azalmaya başladı. 

Türkiye'de bulunan bütün barajlarda alarm durumuna geçildi. Yaklaşık yüzde 24,50 oranında baraj doluluğuna sahip olan İstanbul, 2011 senesinden beri en ciddi tablo ile karşı karşıya kaldı. 

Erdoğan uyarmıştı 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından kuraklık meselesine değinmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 senesinde yağışların yarı yarıya düştüğünü ifade ederek, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu kuraklık riskine dikkat çekmişti.

Erdoğan, son 18 senede 585 barajın inşa edilerek hizmete açıldığını belirtmiş, bu şekilde kuraklığın günlük yaşamını etkilemesinin önüne geçildiğini söylemişti. 

Yağışların mevsim normallerinde seyretmesi durumunda herhangi bir problem ile karşılaşılmayacağını aktaran Erdoğan, her olasılığa karşı insanların suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini ifade etmişti. 

Meteoroloji: Yağışlar az!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Aralık ayına göre yağışların az olduğunu bildirdi. Ayrıca, sıcaklıkların da mevsim normallerinin üzerinde olduğu kaydedildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 5 günlük hava durumu raporunda, Türkiye'nin batısı ile güneyinin yer yer çok bulutlu geçmesinin beklendiği ifade edildi.

Söz konusu rapora göre; Doğu Akdeniz, Marmara Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Isparta, Muğla ve Antalya çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçmesi bekleniyor. Aydın ve İzmir'in kıyı kesimlerinin de yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin diğer kesimlerinin ise az bulutlu ve açık geçeceği öngörülüyor.

İstanbul'da su seviyesi azaldı

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), barajlardaki doluluk oranına ilişkin açıklamada bulundu.

Açıklamada, barajlardaki doluluk oranının 1 Aralık Salı günü itibarıyla yüzde 24,50 olarak ölçüldüğü bildirildi. 

2019 senesinin aynı döneminde barajlardaki doluluk oranı yüzde 35,60 olarak kayıtlara geçmişti.

Barajlardaki su miktarları şu şekilde:  

Istrancalar: Yüzde 22,84

Terkos: Yüzde 25,36

Sazlıdere: Yüzde 5,49

Alibey: Yüzde 28,99

Büyükçekmece: Yüzde 16,37

Ömerli: Yüzde 28,11

Darlık: Yüzde 58,94

Yorumlar (0)