Türk askerlerini Yunanlara teslim etmemişti... Adı İstanbul'da yaşayacak!

Birinci Dünya Savaşı sırasında Japon gemisi Heimei Maru, Ruslara esir düşen 1012 Türk askerini İstanbul'a getirdi. Bu geminin komutanı olan Yarbay Yukichi Tsumura'nın adı ise İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan bir caddeye verildi.

YAŞAM 17.02.2020, 10:12 17.02.2020, 12:56
Türk askerlerini Yunanlara teslim etmemişti... Adı İstanbul'da yaşayacak!

Japonya, 1918 yılının Nisan ayında Vladivostok'u işgal etti. Bu nedenle Osmanlı esirlerinin sorumluluğu da Ruslardan Japonlara geçmiş oldu. 

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Japonlar, 1921 yılında Türk askerlerini İstanbul’a göndermeye karar verdi. 

Yarbay Yukichi Tsumura'ya bu görev, Japon hükümeti tarafından verildi. 

"Kimseyi teslim etmem"

Yunan savaş gemilerinden biri, Yarbay Yukichi Tsumura'nın komutanlığını yaptığı Heimei Mru gemisini Midilli Adası yakınlarında durdu. Yunanlar, esirlerin kendilerine teslim edilmesini istedi fakat Tsumura, "Kimseyi teslim etmem" diyerek bu teklifi reddetti. 

Cesareti asla unutulmadı

19 Haziran 1922 tarihinde Milletler Cemiyeti yani Birleşmiş Milletler (BM) ve Türk Kızılayı’nın çalışmalarıyla adaya giden Ümit Vapuru, esir Türkleri alarak 25 Haziran 1922 tarihinde İstanbul’a getirdi. Fakat Yarbay Tsumura'nın cesareti hafızalardan asla kazınmadı.

Caddenin isminin değiştirilmesine ilişkin önerge kabul edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan bu olayı Temmuz ayında Japonya'ya gerçekleştirdiği ziyaret dâhilinde Türk iş adamları ile düzenlediği bir toplantıda gündeme getirdi. Daha sonra da Beykoz ilçesine bağlı Spor Caddesi'nin isminin Yarbay Yukichi Tsumura olarak değiştirilmesine ilişkin bir teklif sunuldu. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulan önerge kabul edildi. Sokağa Yarbay Yukichi Tsumura isminin asılması için yalnızca birkaç adım kaldı. 

Yorumlar (0)