Trafikte yeni dönem: Hem taşıtlara hem yolculara kurallar geldi

Trafikte yeni bir dönem başlıyor. Hem yolcuları hem de taşıtları içerisine alan yeni kurallar 16 Ağustos tarihi itibariyle yürürlüğü girdi. Minibüs, taksi, otobüslere emniyet kemeri, bisiklet, motosiklet ve scooter kullananlar için reflektif yelek giymenin mecbur tutulacağı yeni uygulamada kurallara uymayan kişiler ise polise bildirilecek.

YAŞAM 18.08.2022, 11:47
Trafikte yeni dönem: Hem taşıtlara hem yolculara kurallar geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı katkılarıyla ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulan Karayolları Trafik Yönetmeliği Düzenlemesi 16 Ağustos günü itibariyle sisteme sokuldu. Edinilen bilgilere göre, 2021-2030 senelerini içerisine alan Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı ve Strateji Belgesi kapsamında yönetmelikte yapılan en önemli değişiklikler şu şekilde:

Çocuklar için emniyet kemeri zorunlu hale geliyor

Otobüs, minibüs ve taksilerde çocuk emniyet kemerinin bulunması mecburi tutuldu. Bu şekilde taksilerde en düşük 1 tane, minibüs ile şehirlerarası yolculuk yapan otobüslerde bu madde çerçevesinde emniyet kemerinin olması ve kullanılmasının mecbur tutulduğu otobüslerde ise toplam koltuk miktarının en düşük 10’da 1’i oranında “çocuk bağlama sistemi”, bulundurması gerekecek.

Kemer takılmadan yola çıkmak yasak olacak

Yönetmelikte yapılan diğer bir düzenlemeye göre, “2918 sayılı Kanunun 78’inci maddesi uyarınca işlem sağlanan araçlarda yer alan yolcular ve sürücülerin gereken koruyucu mekanizmaları kuralına uygun olarak kullanmadan aracın karayoluna çıkmasına izin verilmez” kararı da eklendi. Bu şekilde Karayolları Trafik Kanunu’nda bulunan 78. Maddesi düzenlenmiş oldu ve “Belirli yolcuların ve sürücülerin, araçların yolda gitmesi esnasında koruyucu önlem kullanmaları mecburidir” hükmü de yönetmeliğe alınmış oldu.

Motorculara gözlük zorunluluğu geldi

Son zamanlarda meydana gelen yaşanan en önemli maddesi durumuna elektrikli bisiklet ve scooterler da Trafik Yönetmeliği içerisine alındı. İnternet üzerinden alışverişlerin fazlalaşması ile beraber özellikle şehir içerisinde sayılarında artış görülen motosikletler ile ilgili de yönetmelikte değişiklikler yapıldı. Elektrikli bisiklet, motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinde daha öncesinde de mecbur tutulan kaska ek olarak “Gözü dış etmenlere karşı koruma altına alacak, çevrenin görülmesine engel teşkil etmeyecek, normal görüşün önüne geçmeyecek renksiz veya renkli” koruma gözlüğü kullanma şartı getirildi. Fakat kaskı üzerinde koruma gözlüğü bulunan bu durumdan istisna tutuldu.

Servisler için alınacak kararlar ertelendi

2017 senesinde İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Okul Servis Araçları Düzenlemesinin geçici belirli maddelerinin sisteme alınmasını 5 Ağustos günü yayımladığı yönetmelik düzenlemesiyle ertelemişti. Bu şekilde modeli 2015 ve daha öncesi olanlar adına 2026 senesine kadar beklenmeyecek hükümler içerisinde, “Her çocuk ve öğrenci adına gerekli koruyucu önlem ile üç nokta emniyet kemeri bulundurma, her koltuk için oturmaya hassas sensörlü düzenceler kurma, bütün koltukların görüleceği düzende dış ve iç kamera ile en düşük otuz gün kadar süreli kayıt sağlayabilme cihazı olması zorunluluğu” bulunuyordu. Bu zorunlulukların yürürlüğü ise 2016 yılı model servis araçları adına 2025; 2017 model araçlar için ise 1 Temmuz 2024 gününe kadar ertelendi.

Yorumlar (0)