Trabzon'da teleferik bilmecesi: Hizmete açılacak mı?

Trabzon'da 4 yıl önce hizmete açılmasının ardından kullanılmayan ve çürümeye terk edilen teleferiğin, yapılacak üçüncü ihaleyle hizmete açılması planlanıyor. Maliyeti 100 milyon lira olan Beşikdüzü ilçesindeki teleferiğin durumuna ilişkin konuşan CHP'li Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, "Aralık ayı bitmeden ihaleye çıkarak aktif hale gelmesini istiyoruz. Turizm açısından önemli olacak. Trabzon'a her yıl gelen Arap turist sayısı artıyor." dedi.

YAŞAM 01.12.2022, 10:50 Hakan Öksüz
Trabzon'da teleferik bilmecesi: Hizmete açılacak mı?

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde 4 yıl önce hizmete açılan 3 bin 600 metre uzunluğa sahip teleferiğin çürümeye terk edilmesi, eleştirilere yol açtı. Karadeniz Bölgesi'nin en uzun mesafeli teleferiğinin toplam maliyetinin 100 milyon lira olduğu kaydedildi. Yatırımcı ile belediye arasındaki anlaşmazlıktan dolayı atıl durumda kalan teleferiğin, 10 dakikada 530 rakımlı Beşikdağı'na gidebildiği belirtildi.

"Pandemi döneminde atıl kaldı"

Tartışmalara konu olan teleferiğin, yapılacak üçüncü ihalenin ardından hizmete açılacağı tahmin ediliyor. CHP'li Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, yıl bitmeden teleferiği hizmete açmayı hedeflediklerini söyledi. Salgın döneminde çalışmaz durumda olan teleferiğin sözleşmesini 1 Ekim 2020'de feshettiklerini kaydeden CHP'li Uzun, "Daha sonraki dönemde tesisin yeniden faaliyete geçmesini istedik. Onarımında bazı zorluklar olsa da bunu istiyoruz. Bölge ve ülke turizmi için kazanç olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Aralık ayı bitmeden faaliyete girmesini istiyoruz"

Trabzon Büyükşehir Belediyesinin bu işletmeyi devralarak faaliyete açmasını umduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Ramis Uzun, "2021 yılında ihale açmak istedik ama iştirakçi bulamadık. Koşulları iyileştirerek 29 Kasım 2022'de yeniden ihaleye çıkardık. Yine talipli bulamadık. Bugün yapılacak toplantımızda konuyu ele alacağız. Üçüncü defa ihaleye çıkarak ay içinde tesisi aktif duruma getirmeyi planlıyoruz. İhale şartlarını biraz daha iyileştireceğiz." diye konuştu.

"Yıllık kiralama bedeli 100 bin lira"

İhalenin detaylarına ilişkin konuşan CHP'li Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, "Yıllık kiralama bedeli 100 bin lira. Bu son derece normal bir bedel. Biletten kazanılacak gelirler önem arz ediyor. Diğer maddeler üzerinden indirime gitmeyi düşünüyoruz. Üçüncü ihaleyle ilgili umudumuz var. Tesisi açmamız ve 2023 yılında bölge turizmine kazandırmamız gerekiyor. Bu yıl Trabzon'u ziyaret eden Arap turist sayısı çok fazlaydı. 2023'te daha da artmasını ümit ediyoruz. Beşikdüzü ilçesi olarak bu turist yoğunluğundan faydalanmak istiyoruz." dedi.

Yorumlar (0)