Toplumun yüzde 38’i dışarı çıkmaktan korkuyor

Dünyada ortaya çıktığı andan beri tüm alışkanlıkları ve yaşam tarzlarını etkileyen koronavirüs salgınında hala yüksek riskin devam etmesi nedeniyle toplumun 38’lik bir kısmının zorunlu ihtiyaçlar dışında dışarı çıkmadığı saptandı.

YAŞAM 16.11.2021, 14:52
Toplumun yüzde 38’i dışarı çıkmaktan korkuyor

Pandeminin tüm dünyada etkin olmasıyla birlikte yaşam şeklimiz, önceliklerimiz, sosyal alışkanlıklarımızda büyük değişimler meydana geldi. Yaklaşık 2 senedir dünyada hala önü alınmayan bu virüsle ilgili tehlike de henüz geçmiş değil. Yapılan 'Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması'na göre; ülkemizde her 10 kişiden 6’sının kalabalık ortamlara girmeyi çok riskli bulduğu kaydedildi.

Restoran, cafe, sinema gibi kalabalıkların yoğun olarak bulunduğu alanları da çok riskli olarak değerlendirenlerin de oranı yüzde 50 seviyelerinde bulunuyor.

10 Kişiden 4’ü sadece zorunlu ihtiyaçları yüzünden dışarı çıkıyor

Normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte her 10 kişiden 9’unun son bir hafta içinde evden dışarı çıktığını belirtiyor, ancak dışarı çıkma nedenleri incelendiğinde; her 10 kişiden 4’ünün sadece en zorunlu ihtiyaçlardan dolayı dışarı çıktığı anlaşıldı. Sosyalleşmek için dışarıya çıkanların oranlarının da yüzde 60 olduğu göze çarpıyor.

Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara göre; salgın öncesindeki hayatına kısmen veya tamamen dönebilenlerin oranı yüzde 52 seviyelerinde. Bireylerin yüzde 15’lik bir kısmı tamamen, yüzde 37’lik  bir kısmı da eski kadar yoğun olmasa da salgından önceki hayatlarına dönebildiklerini ifade ederken, toplumun diğer yarısı sosyal hayatlarını yaşama konusunda büyük tereddütler içerisinde.

Aşı olmayanların çoğu eski hayatına döndü

Her 10 kişiden 3’ü salgından önceki hayatına ne kadar dönmek istese hala tedirginlik duyduğunu, her 10 kişiden 2’si de eski hayatlarına asla geri dönemeyecekleri konusunda karamsar olduğunu belirtiyor.

Aşı olmayanların ise yüzde 63’lük gibi büyük bir kısmı salgın öncesindeki hayatlarına çoğunlukla döndüklerini ifade ederken, aşı olmuş kişilerde bu oran yüzde 52’ler seviyesinde seyrediyor.

Yorumlar (0)