Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el telefon alacak tüketicilere uyarı!

Ticaret Bakanlığı'nın, belirlenen standartlar kapsamında cep telefonlarının uygun biçimde yenilenerek satılması için yetki verdiği şirket sayısı 11'e yükseldi. Bakanlık, mağduriyet yaşanmaması adına yetkilendirilmiş merkezler aracılığıyla işlem yapılmasını tavsiye etti.

YAŞAM 06.01.2022, 12:42 06.01.2022, 12:45
Ticaret Bakanlığı'ndan ikinci el telefon alacak tüketicilere uyarı!

Ticaret Bakanlığı'ndan gelen açıklamada, yenilenmiş cep telefonlarına yönelik 2020’de çıkarılan düzenlemeyle birlikte kullanılmış tablet ve telefonların, Bakanlık tarafından yetkilendirilen yenileme merkezlerince, tespit edilen standartlara uygun bir biçimde yenilenmesine ve sertifikayla garantili bir biçimde "yenilenmiş ürün" şeklinde satışa sunulmasına imkan verildiği anımsatıldı.

Yetkili firma sayısı 11’e yükseldi

Bakanlıktan yetki belgesi alarak şu ana kadar faaliyete başlayan şirket sayısının 11’e çıktığına dikkat çekilen açıklamada, "Bu uygulamanın uygulamaya geçmesiyle beraber tüketicilerimiz garantili ve güvenli 2’nci el telefon almaya başlamış ve bu sistem vesilesiyle kayıt dışı cihazların azalmasına, tüketicilerin elindeki atıl telefonların ekonomiye kazandırılarak israfın engellenmesine ve ithalat kalemlerinde de aynı zamanda düşüş sağlanarak dış ticarete olumlu anlamda katkı yapmasına imkan tanımıştır" sözlerine yer verildi.

KDV indi, taksit sayısı arttı

Öte yandan yapılan açıklamada, yenileme merkezleri tarafından yenilenmiş telefonları satın alanların ödemek durumunda oldukları yüzde 18 KDV’nin yüzde 1'e düşürülerek uygun fiyatlı cihaz almalarına imkan sağlandığı hatırlatılarak, "Yenilenmiş telefonların alabilmelerine yönelik olarak, ek bir teşvik ise tüketicilerin finansman imkanlarının artırılması için yenilenmiş telefon alımlarında taksitlendirme fırsatlarının genişletilmesiyle yapılmıştır. Yapılan düzenleme sonucunda yenilenmiş telefonlarda tüketici lehine olacak bir biçimde taksit sayısı fiyatı 5 bin TL ve altındaki telefonlar için 12 ay, fiyatı 5 bin TL’nin üstündeki telefonlar için 6 ay olarak kararlaştırılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Tüketicilere yönelik uyarıların da yer aldığı Bakanlık açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Tüketicilerimizin muhtemel bir mağduriyet yaşamamaları adına yenilenmiş ikinci el telefon alırken Bakanlığımızca yetkilendirilmiş olan yenileme merkezleri yoluyla işlem yapmaları oldukça önemlidir. Yetkisiz bir biçimde 'yenilenmiş ürün' ismiyle telefon satan şirketlerin iş ve işlemlerinin de Bakanlığımızca takip edildiğinin ve mevzuata aykırı iş yapan firmalara idari yaptırımların uygulanacaktır.”

Yorumlar (0)