Terzi Abdullah Çakır, takım elbisesini üzerinden yarım asırdır çıkarmıyor

Sivas’ta terzilikle uğraşan Abdullah Çakır, yarım asırdır para kazandığı mesleğine bağlılığı ile biliniyor. Çakır, tam yarım asırdır çalışırken takım elbisesini çıkarmıyor.

YAŞAM 27.08.2021, 17:02 29.08.2021, 09:41
Terzi Abdullah Çakır, takım elbisesini üzerinden yarım asırdır çıkarmıyor

Sivas merkezde terzilik işiyle geçimini sağlayan Abdullah Çakır, yarım asırdır aşkla sürdürdüğünü belirttiği mesleğinde ilginç bir yönünü aktardı. 73 yaşında olan, 8 yaşında terzi çırağı olarak işe başlayan ve 65 senedir terzilik yapan Abdullah Çakır’ı diğer terzilerden ayıran en önemli özellik ise kıyafeti.

Takım elbisesiz çalışmıyor

Mevsim, gün ve çalışma saati fark etmeksizin takım elbisesiz çalışmadığını belirten Çakır, ölçü alırken de dikim yaparken de gömlek, kravat, tam takım halde işini yapıyor.



Tek üzüntüsü, çırak bulamamak


En büyük ve tek üzüntüsünün çırak bulamamak olduğunu söyleyen Abdullah Çakır, bunun pek çok meslek grubunda bu şekilde olduğunu belirtiyor. Terzi Çakır, diktiği bir takım elbiseden 1500 ila 2 bin Türk lirası arasında kazanç sağladığını aktarıyor.

“Haftanın 6 dünü terzi çıraklığı yapardım”

Terzi Abdullah Çakır: “Ben okula gitmedim. İlkokulu dışardan bitirdim. Babam, sanata verdi. Biz 7 kardeştik. Babamla ben terzide çalışıyorduk. Pazartesi başlardım cumartesi akşamına kadar terzilik yapardım. Pazar günleri de sabahtan akşama kadar simit satardım. Öyle geldim hayata. İşimi çok seviyorum, hatta ona aşığım. 73 yaşındayım ama hiç usanmadım. Hangi müşterimin işi olursa olsun takımları sanki kendime dikiyormuş gibi dikerim. Ustalarımdan bu şekilde öğrendim. Öğrendiğim gibi de çalışırım. Bu işte hep takım giydim. Takım elbise olmadan gezmem. Hava ne kadar sıcak olursa olsun dışarıya çıkarken ceketimi giyerim. Kravatsız da gezmem. Günlük sakal tıraşımı olurum. Ben, kendime saygı duyuyorum. Mesleğim gereği herkese örnek olmalıyım. Bu sebeple giyimime özen gösteriyorum. Gençliğimden beri böyle.”



“Dışarıdan gelenler müşteri zannediyor”

Çakır: “Dışarıdan gelenler beni müşteri zannediyorlar ve ustayı soruyorlar. Siz oturun o gelir, diyorum. Sonra da kendimi tanıtıyorum. Sivas’ta böyle terzi mi var, diyorlar. Çırak yok, kalfa yok. Çırak bulamıyoruz. Her işte çırak arayan arkadaşlar var. Bu meslekleri devam ettirecek kişiler yok. Arkadan gelen yok. Allah bana sağlık verirse, ömür verirse, elimden tuttuğu kadar devam edeceğim.”

Yorumlar (0)