Tersine akan çayı görenler gözlerine inanamıyor

Samsun’un Tersakan Çayı, ilginç bir özelliği ile ziyaretçilerini şaşırtıyor. Bölgedeki tüm akarsuların aksi yönünde akan çay, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı konumunda bulunuyor. 

YAŞAM 02.05.2022, 12:50
Tersine akan çayı görenler gözlerine inanamıyor

İsmi gibi ters yönde akan Tersakan Çayı, Ladik Gölü’nden beslenerek şehir içine akıyor. Bölgedeki tüm akarsular kuzey yönünde akarken, Tersakan Çayı ise yıllardır güney yönünde akıyor. 100 kilometrelik uzunluğa sahip olan çay, Yeşilırmak’ın bir kolu olarak dikkat çekiyor. Eskiye nazaran doluluk oranını ve berrak görüntüsünü yitiren çay, her şeye rağmen ters yönde akması sebebi ile merak uyandırmaya devam ediyor. Ladik Gölü’nden başlayarak Havza içinden akan Tersakan Çayı, ardından Amasya’da bulunan Gümüşsuyu Deresi ile birleşiyor. Tersakan Çayı, bu noktadan sonra Yeşilırmak’a bağlanıyor. 

“Hiçbirimizin çözemediği bir garip doğa olayı”

Havza ilçesinde ikamet eden Tahir Uysal, Tersakan Çayı hakkında bilgiler paylaşarak, “Bizim çocukluğumuz hep buralarda geçti. Tersakan Çayı bizim için çok önemli. Çocukluğumuzdan beri bu çayda vakit geçiririz. Ladik’ten doğan çay, diğer akarsuların tam aksi yönde akıyor. Yani kuzeye doğru akması gerekirken, güneye doğru akıyor. Görenler de bu duruma çok şaşırıyorlar. ‘Nasıl olur?’ diyerek durumu çözmeye çalışıyorlar. Çayımız ulaştığı her yere bereket götürür. Yeşillik katar, canlılık katar, bereket katar. İlçemizin en güzel noktalarından birisi. Hiçbirimizin çözemediği bir garip doğa olayı diyebiliriz. Çayımız bu aralar biraz yıprandı, doluluğunu, berraklığını yitiriyor. Yetkililerimizden bu konuya da bir çözüm üretmelerini arzuluyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Zamanla maalesef çaydaki doluluk oranı da düştü”

Havza ilçesinde bir süre mahalle muhtarlığı görevini de yürüten Cevdet Sözen ise yaptığı açıklamada, “Eskiden bu güzel çayımızda halılar yıkanırdı. Arabalarını yıkamak için buraya gelen arkadaşlarımız olurdu. Balık tutmak için de çok güzel bir çaydı. Maalesef bir süredir eski özelliklerini yitirdi, eskisi kadar berraklığı kalmadı. 20 sene önce görseydiniz, pırıl pırıl bir suyu vardı. Zamanla maalesef çaydaki doluluk oranı da düştü. Şuan eskisi kadar dinç bir görüntüye sahip değil. Ancak ters yönde aktığı için hala insanları cezbediyor. Özellikle dışarıdan gelen insanlarda büyük bir merak uyandırıyor. İnternetten araştırınca buraya gelip görmek istiyorlar. İnşallah yetkililerimiz gerekli önlemleri alır ve ilçemizin bu önemli çayı eski güzel günlerine yeniden kavuşur. Bu vesileyle bir kez daha sesimizi duyurmak istedik” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)