Terörden dolayı yıllar önce göç ettikleri köye geri döndüler

Seneler önce terör sebebiyle göç etmek durumunda kaldıkları köye vatandaşlar bölge terörden arındırılınca geri dönmeye başladı.

YAŞAM 18.10.2021, 17:17 19.10.2021, 09:28
Terörden dolayı yıllar önce göç ettikleri köye geri döndüler

Mardin’in Savur ilçesine bağlı Yenilmez köyünde 90’lı senelerde terör sebebiyle halk göç etmeye başladı. Terörden arındırılıp huzur ve güven ortamının sağlanmasıyla yurt içerisinde ve yurt dışında göç eden köy halkı köye geri dönmeye başladı.

Yenilmez köyüne 10 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirildi, çocuk parkı, elektrik, su, altyapı ve üstyapı çalışmaları bitirildi. Böyle olunca köy halkı da yüksek maliyetli evleri bölgeye yapmaya başladı. Köye tekrar yerleşenlerin dışında diğer hanedekiler ise yaz aylarında tatil için köye geliyor.

Köylüler şimdiyse Avrupa’da yaşayan Yenilmez köyü gençlerinin geri dönmeleri maksadıyla sosyal tesis yapılmasını istediklerini ifade etti.

90’lı senelerde göçlerin başladığını ifade eden Yenilmez Köyü Muhtarı Hasan Oğuz, “90 ve 2000’li seneler arasında birçok göç oldu köyümüzden. Fakat köylümüz şükür şu anda kendine burada ev yapıyor. Köyde huzur var. Toprağına herkes geri dönüyor çok şükür. 90’lı senelerde köy bütünüyle boşaltılmadı ancak 20-30 hane kalmıştı. Yine bizler köyümüzü bırakıp gitmedik.” şeklinde konuştu.

“Terör ve yokluk sebebiyle köyün nüfusu azalmıştı”

Oğuz, köydekilerin yüzde 70’lik kesiminin Almanya’ya göç ettiğini söyleyerek, “Yurt içine Adana’ya İskenderun, İzmir’e gidenler oldu. Şu anda köyümüze yeni binalar dikiliyor. Güzel evler yapılıyor. Çok güzel yatırımlar yapıldı buraya.” dedi.

Oğuz artık herhangi bir sıkıntısının kalmadığını söyleyerek, “Şükürler olsun şu anda köyümüz temizlendi. Bölgede bir terör sorunumuz kalmadı. Herkes kendisine ev yapmaya başladı. Köyde bulunan herkes geri dönecek. Köyümüzün yüzde 90’lık kısmı tarımla geçimini sağlıyor. Arpa, üzüm, buğday, kavunumuz var meşhur ve bunlarla geçimimizi sağlıyoruz. Terörden arındırıldı köyümüz ve geri göçler başladı. Tatil maksadıyla gelenler var. Köyümüz 650 nüfuslu ve 90 haneli. Yazın ise ikiye üçe katlanıyor. Tatil için köylümüz geliyor.” şeklinde konuştu.

30 yıldan beri köyde olmadıklarını söyleyen Oğuz, “Almanya’da yaşamımı sürdürüyorum. Öncesinde güvenlik olmadığından buralara gelemiyorduk. Fakat çok şükür şimdi güvenliğimiz sağlandı. Huzur içerisinde buraya gelebiliyoruz. Köyümüze çok güzel yatırımlar gerçekleştirildi ve değişiklikler oldu. Çok mutluyuz. Devletimizden Allah razı olsun, bayağı değişimler oldu. Burayı terk edip gidenler de geri geldi” ifadelerini kullandı.

“Köyde çok güzel değişimler oldu”

Kadife Oğuz, evlerinde huzur içerisinde oturduklarının altını çizerek, “Parke yapıldı yollarımız. Elektrik ve su geldi. Daha önceden bunlar yoktu. İnsanların huzur içinde oturup dışarıya çıkması çok güzel. Çocuklarımızın güvencesi de bizleri huzurlu ediyor. Böyle rahatça okula gidip gelmeleri ve oynamaları bizleri çok etkiledi. En fazla gençlerimiz ve çocuklarımız için değişimler oldu.” dedi.

“Gençlerimizin köye geri gelmesi için sosyal tesis talep ediyoruz”

Çevre baskısı ve terörden dolayı 37 yıl önce köyden göçen Celal Oğuz, “Öncesinde İzmir’e peşinden ise ailemi alıp Almanya’ya gittim. Orada yaşamımızı sürdürüyoruz. Göç sebebimiz önceki Güneydoğu’nun sorunları. Bu sorunlar saymakla bitmeyecek kadardı. Adına terör denilebilir, baba, abi, ağa baskısı, yani bizler çocukluğumuzu doyasıya yaşayamıyorduk. Burada ben koşup oynadığımı dahi hatırlamıyoruz.

Şu anda yapılmış olan hizmetlerden ötürü mutluyuz ama yeterli olmayabilir. Ama yeni yolumuz güzel yapıldı. Altyapı geldi, çocuk parkı, parke taşları. Gelen mutlu oluyor ama bir isteğimiz daha var bunu söylemek istiyoruz. Köyümüzün isteği bir sosyal tesis.” dedi.

Sosyal tesis için 2 bin metrekarelik bir alanları olduğunun altını çizen Celal Oğuz, “Bizler hayır maksadıyla para topluyoruz ama baş etmekte güçlük çekiyoruz. Maliyeti yüksek oluyor. Bunlar yapıldıkça gençlerimiz Almanya’dan dönüş yapıyor. Mardin, Savur, Hasankeyf, Beyazsu’da çok güzel sosyal tesisler var. Daha da fazlasını istiyoruz. Gençlerimizi buraya alışmaları için geri getirmeye çabalıyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)