Tencereli, tepsili önlem!

Antalya için meteorolojiden yapılan "kırmızı kodlu" sağanak yağış uyarısı sonrası gerek şehir merkezi gerekse 6 ilçede üst düzeyde tedbirler alındı. Antalyalı vatandaşların da potansiyel su baskınlarına karşı imkanları dahilinde tencere ve tepsilerle aldıkları tedbirler dikkat çekti.

YAŞAM 10.12.2019, 22:41
Tencereli, tepsili önlem!

Vatandaşları meteorolojik olaylara ilişkin uyarı maksatlı "renkli kod sistemi" yürürlüğe kondu. Bu çerçevede Türkiye'de ilk defa Antalya için "kırmızı kodlu uyarı" yapıldı. Antalya Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Davut Öztürk, vatandaşların meteorolojik uyarıları daha kolay anlaması için yerli ve millî olarak tasarlanan Renk Kodlu Meteorolojik Uyarı Sistemi'nin başlatıldığını ifade etti. Yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak toplamda 4 rengin olduğunu söyleyen Öztürk, "Bu renkler etki kuvvetine göre sıralanıyor. En hafifi yeşil, en kuvvetlisi de kırmızı" şeklinde konuştu.

Antalya için kırmızı alarm

Antalya için kırmızı kod verilmesine yönelik konuşan Öztürk, Antalya'da bugün başlayan sağanakların Çarşamba sabah saatlerinden itibaren başta Antalya merkezinde olmak üzere, Serik, Kemer, Kumluca ve Finike çevrelerinde şiddetleneceği ve perşembe öğle saatlerine kadar metrekareye 100 ila 250 kilo civarında yağış beklendiğini aktardı. Öztürk, "Antalya için verilen kırmızı kodlu uyarı ile çok kuvvetli bir meteorolojik hadisenin beklenildiğini, büyük çapta hasar olabileceğini ve geniş alanların meteorolojik hadiseden etkilenebileceğini söylüyoruz. Vatandaşlarımızın sıklıkla meteorolojik uyarıları takip etmelerinde oldukça fayda var" mesajını verdi.

Tedbir ve önlem alınması gerektiğini vurgulayan Öztürk, "Kırmızı kod çok tehlikeli bir meteorolojik hadiseyi gösteriyor. Bu vesileyle vatandaşların, ilgililerin, kaymakamlıkların başta olmak üzere herkesin, sel, su baskınları, trafikte aksamalar, yağış anında oluşabilecek kuvvetli rüzgara karşı çatı uçması, ağaç devrilmesi ve dere yataklarının taşması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasında fayda var" ifadelerinde bulundu.

Tencereli tepsili tedbirler

Söz konusu uyarıların ardından kamu kurum ve kuruluşlarının gerekli tedbirleri aldığı gözlemlenirken vatandaşların da kişisel olarak dikkat çekici önlemler aldığı göze çarptı.

Geçtiğimiz yıllarda etkili olan şiddetli yağmuru anımsayan Antalyalılar, yağışa teslim olmamak ve olası su baskınlarını engellemek amacıyla pencere altlarını kuru bezlerle kapattı, sızıntılara karşı da tepsi ve tencerelerini hazırladı.

Bu bağlamda sosyal medyada servis edilen kareler hem ilgi çekti hem de durumdan haberi olmayanları haberdar etti.

Yorumlar (0)