Tekneleri ceviz kabuğuna sığdırıyor, görenler hayran kalıyor

Samsun'un ilçesi Yakakent’te hayatını sürdüren görsel sanatlar öğretmeni Necati Cem Batı, ceviz kabuğundan çıkardığı sanatla birçok kişiyi hayran bırakıyor. Ceviz kabuklarını minyatür teknelere dönüştüren Batı, bu çalışmayı büyük bir keyifle yaptığını ifade etti.

YAŞAM 09.12.2022, 09:56 10.12.2022, 09:04
Tekneleri ceviz kabuğuna sığdırıyor, görenler hayran kalıyor

Samsun'da bir okulda görsel sanatlar öğretmenliği görevini sürdüren Necati Cem Batı, okuldan kalan vakitlerinde, ceviz kabuklarından kendisine yeni bir hobi edindi.

Ceviz kabuklarına tekne sığdırıyor

Ceviz kabukları ne şekilde değerlendirebileceğini düşünen Necati Cem Batı’nın aklına yeni bir fikir geldi. Ceviz kabuklarının içerisine gemiler inşa etmeye başlayan Batı, animasyonlar ile filmlerden gördüğü savaş ve korsan gemilerini minik kabuklara yansıtıyor.

İçlerini çıkardığı cevizlerin kabuklarını, ip, misina, silikon, kaput bezi, kibrit çöpü ve cımbız kullanarak eski deniz araçlarına çeviren Batı, yaptığı gemileri ise yakınlarına hediye ediyor.

“Teknelere her zaman merakım vardı”

Ceviz kabuğu içerisine tekneler yapmaktan büyük bir zevk aldığını aktaran Batı, “Ben balıkçı kasabasında hayata gözlerimi açtım ve büyüdüm. Yani teknelere her zaman ilgi duymuşumdur. Yakakent zaten küçük bir balıkçı kasabası. Bu nedenle ilgimin olması garip değil. Bir gün ceviz kabuğuna bakarken aklıma 'Ceviz kabuğundan neden tekne yapmıyorum?' diye soru geldi. Sonrasında da bu tekneler oluşmaya başladı" dedi.

Yedi senedir ceviz kabuğundan gemiler yaptığını söyleyen Batı, ilk teknelerinin şu anki yaptıklarına kıyasla daha basit ve küçük göründüğünü ifade etti.

“Satma gibi bir amacım yok, bana huzur veriyor”

Korsan ve savaş gemilerini inşa etmeye çalıştığını dile getiren Batı, "İlk zamanlarda, 'Küçücük şeylerle ne diye uğraşıyorsunuz? Bunların hepsi çok basit gözüküyor.' diyordu yakınlarım ve öğrencilerim. Ancak daha sonra bir baktılar ki farklı şeyler yapmaya başladım. Teknelerin ebatları büyümeye başladı ve daha göz doldurucu bir hale gelmeye başladı. Satmak gibi bir amacım yok, bana huzur verdiği için tekneleri yapıyorum. Doğada bütün işlevini bitirmiş olan doğal bir ürünü yeniden faaliyete sokuyorum. Cevizi içerisinden çıkarılmış ve çöpe atılacak hale gelmiş ceviz kabuğunu bu duruma getiriyorum. Yaptıklarım beni sevindiriyor” diye konuştu.

Bir tekneyi inşa etmenin en az 3 saatini aldığını söyleyen Batı, "Bazı gemiler 8-10 saat kadar bir sürede bile bitmeyebiliyor. İlçede bir köy var. Orada cevizleri normale göre daha büyük olan bir ağaç var. Bazen gidiyorum ve dökülen cevizleri alıyorum. Sahibine de gereken ücretini veriyorum" dedi.

Yorumlar (0)