Tek seferde milyonlarca balon balığını yakalayacak

Antalya’da bulunan bir fabrikada Ege ve Akdeniz'de balıkçıların ağlarına zarar veren balon balığının popülasyonunu kontrol altında tutmak için dayanıklı naylon ipliklerden özel ağ örülüyor. Üretici gırgır teknelerine destek verilmesi halinde üretilen ağlar ile milyonlarca balon balığının aynı anda yakalanabileceğini kaydetti.

YAŞAM 19.08.2021, 18:39 21.08.2021, 10:39
Tek seferde milyonlarca balon balığını yakalayacak

Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen ve özellikle kendi türleri başta olmak üzere balıkları yiyerek popülasyona, ağları bıçak gibi keskin dişleriyle kopararak da balıkçılara zarar veren balon balığı ile mücadele sürüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz sene 31 Aralık tarihine dek balon balığı kuyruğu getiren balıkçılara, kuyruk başına 5 TL ödeme yaptı. Bu uygulamaya büyük bir ilgi gösteren balıkçılar, 22 gün içerisinde 35 bin kuyruk teslim etti.

Ağ üreticileri harekete geçti

Öte yandan, balon balıklarına karşı ülkemizde bulunan ağ üreticileri de harekete geçti. Üreticiler balon balıklarının bıçak gibi keskin dişlerinin zarar veremeyeceği ağları üretmeye başladı. Hem yurt dışına hem de iç piyasa ağ gönderen bu işletmelerden Antalya'da bir fabrika, özel bir ağ üretti. İşletme sahibi Aydın İnce, geliştirilen ağların büyük gırgır teknelerinde balon balığı ile mücadelede kullanılması halinde milyonlarca balon balığının yakalanabileceğini ifade etti.

"Milyonlarca balık aynı anda yakalanabilir"

Balon balığı ile mücadelede gırgır teknelerine destek sunulması çağrısında bulunan ağ üreticisi İnce, "Gırgır teknelerine destek sunulması halinde bu ağlarımız ile çok ciddi miktarda balon balığı tutulabilir. Gırgır tekneleri çok sayıda balon balığını bir çember içine alıp tekneye çıkarabilir. Bu ağlarımız bu iş için çok uygundur. Ağımızın ham maddelerini yurt dışından temin ediyoruz. Ürettiğimiz ağlar balon balığına özgü olarak biraz daha güçlendirilebilir, daha iyi netice elde edilir." diye konuştu.

















Yorumlar (0)