Tek bir ilimizde günlük vaka sayısı 20 katına çıktı!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, yeni tip koronavirüste (Covid-19) gelinen son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, Kayseri'de günlük 1-2 olan vakaların 20 katına fırladığını bildirdi. 

YAŞAM 17.06.2020, 15:33
Tek bir ilimizde günlük vaka sayısı 20 katına çıktı!

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında normalleşme süreci başladı.

Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte vatandaşların rehavete kapıldıkları ve tedbirlere riayet etmedikleri fark edildi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, Kayseri'de günlük 1-2 olan vakaların 20 katına fırladığını duyurdu.

"Herkesin başına polis dikemeyiz"

Prof. Dr. Çelik, yeni tip koronavirüste (Covid-19) en kritik unsurun vatandaşın kendisi olduğuna dikkat çekerek, toplum nasıl davranırsa ona göre yol kat edileceğini belirtti.

Herkesin başına bekçi, polis ve jandarma dikilmeyeceğini, bu nedenle vatandaşların gerekli tedbirlere uymaları gerektiğini söyledi. 

Prof. Dr. Çelik, normalleşme sürecinin "yeni normal hayat" olarak nitelendirildiğini, bu süreçte tokalaşmanın, yakın mesafede iletişim kurmanın ve sarılmanın yanlış olduğunu ifade etti.  

Sosyal mesafe kuralına riayet edilmesi, el hijyenine dikkat edilmesi ve maske takılması gerektiğini ancak vatandaşların artık bu kurallara uymadıklarını kaydeden Prof. Dr. Çelik, insanların salgından önceki gibi davranmaya başladıklarını belirtti. 

"Toplu etkinlikler vakaları artırıyor"

Prof. Dr. Çelik, birçok yerde kahvaltı programı, düğün yemeği, nişan ve asker uğurlama gibi toplu etkinliklerin düzenlenmesi nedeniyle vaka sayısının arttığına dikkat çekerek, vatandaşların kendi oto kontrollerini yapmaları gerektiğini vurguladı.

Düğünlerin açık alanlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Çelik, cenaze törenlerinde kurallara uyulmadığını ve asker uğurlaması gibi toplu etkinliklere tanıklık edildiğini söyledi.

"Zincir bir yerden koparsa çabalar boşa olacak"

Prof. Dr. Çelik, Kayseri'de günlük 1-2 olan vakaların 20 katına fırladığını bildirdi. Vaka sayısının artışı nedeniyle dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Çelik, zincirin bir yerden kopması durumunda tüm çabaların boşa çıkacağını ekledi.  

Yorumlar (0)