Tek bir alanda yetişiyor... Koparana büyük ceza

Kayseri'de, gövde bölümündeki kınından ötürü diğer türlerinden farklı olan ve dünya üzerinde yalnızca Yahyalı ilçesinde yetişen kır navruzunu koparana 109.500 lira para cezası veriliyor.

YAŞAM 07.04.2022, 22:42 08.04.2022, 12:31
Tek bir alanda yetişiyor... Koparana büyük ceza

Gövde bölümündeki kınından ötürü diğer bölgelerdeki kır navruzlarından ayrılan ve dünya üzerinde yalnızca Yahyalı ilçesinde yetişen bitki, 2022'nin ilk fotoğraflarını verdi. 

2019 senesinde eylem planı hazırlanan kır navruzu, korumaya alındı. Bitkiyi koparanlara ise tespit edilmesi halinde 109.500 lira para cezası veriliyor.

"Bitkimize sahip çıkmalıyız"

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Harun Dindar, söz konusu bitkiye ilişkin olarak, şu ifadeleri kullandı:

"Kentimizin çok büyük bir özelliği var. Ülkemizin de biyolojik çeşitliliği Avrupa ülkelerini geçecek düzeyde. Kentimiz Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinin kesişim noktasındadır. Kır navruzunun başka bölgelerde de görüldüğünden bahsediliyor. Bilim insanlarınca gerçekleştirilen değerlendirme neticesinde bazı farklılıkların olduğu belirtiliyor. Kınına ve yapraklarına bakılarak ayırt edilebiliyor. Diğer kır navruzlarına kıyasla kınında bir farklılık söz konusu. Bu bitkiye ilişkin eylem planı hazırladık. Tohumlarını topladık ve araştırma merkezlerine gönderdik. Bu bitkiyi koparana 109.500 lira para cezası veriliyor. Yurttaşlarımız kır navruzumuza sahip çıkmalı."

Yorumlar (0)