Tehlikeli köpekler nereye şikayet edilir?

Adana'da pitbull besleyen 2 kişiye 28 bin 689 lira ceza kesildi. Sahipli köpekler, sahipli hayvanlar nereye şikayet edilir? Yasak köpek beslemenin cezası ne kadar?

YAŞAM 05.11.2020, 10:15 09.11.2020, 14:26
Tehlikeli köpekler nereye şikayet edilir?

Sokaklarda sıkça karşılaşılan ve sahiplenilmesi suç olan "tehlikeli ırk" sınıfında yer alan köpekleri nereye şikayet edebiliriz? İşte örneğiyle tehlikeli köpek sahiplerini şikayet edebileceğiniz yerler...

01.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesinin l bendine göre Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasileiro gibi köpekler "tehlikeli ırk" olarak tanımlanıyor ve bu köpeklerin üretilmesi, sahiplenilmesi, Türkiye'ye sokulması, satışının ve reklamının yapılması, takas edilmesi, sergilenmesi ve hediye edilmesi suç teşkil ediyor.

Aksini yapanlar ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesine göre hayvan başına 9.563 lira para cezası uygulanıyor ve köpeğe el konuluyor. Bazı durumlarda para cezası miktarı artabiliyor.

Silah gibi kullanılan tehlikeli ırklarla ilgili yetkili kurumlar ise Valilikler, Orman ve Su İşleri Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar. Denetleme görevini ise bu makamların atadıkları icra ediyor. Tehlikeli cins köpeği, ona zarar vermeden etkisiz hâle getirecek ve barınağa emniyetli bir şekilde götürebilecek yetkili kurum ise Doğa Koruma ve Millî Parklar Şube Müdürlüğü (DKMP). Ayrıca Emniyet Teşkilatlarının Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri de tehlikeli ırklara müdahale edebiliyor.

DKMP'lerin her ilde 7 haneli sabit telefon nuramaları bulunuyor. 155 Polis İmdat Hattı ise bilinirliği, yetkisi ve erişim imkânı sebebiyle en çok tercih edilen hat olarak karşımıza çıkıyor. Tehlikeli ırklarla ilgili bir şikayet söz konusu olduğunda duruma el koyan polis memurları bir taraftan çevre güvenliği sağlayabiliyor, diğer taraftan koordineli olarak DKMP (Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü) ekiplerine bildirerek durumu kontrol altına alabiliyor. Emniyet Müdürlüklerinde bulunan Asayiş Şube Müdürlüklerine bağlı olarak kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekiplerinin de bizzat tehlikeli hayvan ırkı konusunda yetkisi bulunuyor.

Adana'da iki kişiye pitbull cezası!

Tehlikeli köpek ırklarını şikayet etmek için özellikle gezdiriliyor olması, suç işlemesi ya da etrafa saldırıyor olması gerekmiyor. Tehlikeli köpek ırklarını bulundurmak, ruhsatsız silah bulundurmak gibi bir suç.

Son örneği Adana'da yaşandı. Tehlikeli köpek ırkları listesinde bulunan pitbull besleyen 2 kişiye toplam 28 bin 689 lira ceza kesildi.

Adana İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği ekipleri tarafından Adana'da pitbull besleyen şüphelilere yönelik baskın düzenledi.

Adana şehir merkezinde 3 adrese operasyon düzenleyen ekipler, yasak ırk (tehlikeli ırk) köpek besledikleri gerekçesiyle M.S.K. ve S.İ'ye toplam 28 bin 689 lira para cezası uyguladı.

Adreslerde bulunan 9 pitbull, ekipler tarafından alınarak hayvan barınağına götürüldü.

Hayvan barınagına teslim edilen pitbull'lardan 6'sının yavru olduğu belirtildi.

Yorumlar (43)
Melek 3 yıl önce
Şu ana kadar 6 pitbull ihbar ettim. Besleyenlerin hepsi de 18 yasından kücük veletlerdi. Allah cezalarını versin
ali boz 2 yıl önce
iyi yapmışsın ellerine sağlık ve ayrıca pitbull Allah yaratması falan da değildir yeryüzünü kana bulayan insanoğlunun eseridir yeryüzündek bütün pitbulların katli insanlığın gereğidir.
HayvanSever1i 2 yıl önce
Allah senin belanı versin köpeği yaratanda seni yaratanda aynı
baran tosun 3 yıl önce
neden ihbar ettin
Uğur 3 yıl önce
Valla şikayet etmek yerine gördüğümüzü vurmak serbest olmalı, kolluk kuvvetlerini boşa yormanın anlamı yok. Bunu bir hayvan sever olarak yazıyorum 3 tane kedi yavrusu öldüren cani hayvanı insanlar kesinlikle Öldürmelidir...
Neslihan 3 yıl önce
Polis asla gelmiyor "ister gelirim ister gelmem" diyebilecek kadar da rahat nasil olacak bu ulkede bu isler. Gidin karakola sikayet edin sikayetciyseniz diyor. Maskeye ceza yazmayi biliyorlar. Buna da gordukleri yerde geregini yapmalari lazim. Yolda maskesiz gezen vatandasa ceza yazmak icin "ceza yazamam birinin sizi sikayet etmesi lazim" mi diyorlar da bu kisiler icin karakola gidin sikayet edin diyorlar. Bu is icin geregi neyse yapacagim ama o polis arkadasi da ilgili birime sikayet edecegim. Polisle isiniz varsa gercekten biseylerle kayit altina almaniz lazim kanun benim deyip gorevi kotuye kullanan da var ne yazik ki.
berke 2 yıl önce
çünkü bu iş kanun gereği polisin asli görevi değildir. Kanun gereği polisin hiçbir sorumluluğu yoktur. Bu haber bilgi kirliliğidir.
fadime 3 yıl önce
bu irki yoketmeleri gerekir. kendini korumak isteyen bitane beylik tabancasi alsin kopekle ugrasmasin.
mehmet topal 3 yıl önce
pitpull lardiye hepsi kötü deil bunu anlayın'!!!!
İbrahim 3 yıl önce
Kardeşim sokakta insanlara saldırdıklarını göre göre hala savunuyorsunuz ya sizde şunu anlayın aklı yok fikri yok hayvan işte sözleşmemi imzaladınız hayvanlar kimseye saldırmayacaksın diye acaba senin de çocuğuna veya ailene saldırsa aynı şeyi söyleyebilecek misin merak ediyorum klavyeden atıp tutması kolay sen kendi egonu tatmin edeceksin diye ben neden diken üstünde olayım pitbul besleyip neyi göstermeye çalışıyorsunuz anlamıyorum amacınız ne yasaksa beslersen şikayet olunca ödersin cezasını bu kadar basit saldırı olunca olan hayvana oluyor sahibinde götürüp barınağa tıkmak lazım
Hasan 3 yıl önce
Arayınca polisler ilgilenmiyorki.
unal 3 yıl önce
hangisi kötü hangisi iyi ille birimize saldırıp parçalayıncamı fark edelim yasaksa beslemeyecksiniz yada cezanıza razı olacaksınız
Damla 3 yıl önce
Gerçekten yorumlara bakıyorum ve utanıyorum sizden pitbull dogo kadar sakin ve nazik hayvanlar yok ben bir veteriner hekimim ve bu zamana kadar hiç bir pitbull ya da dogonun zararını görmedim.Hap içirmek için elimi gırtlağına kadar sokuyorum ama hayvan birşey yapmıyor.Zaten pitbullar down sendromlu çocukları korusun diye varedilen bir köpek ırkıdır.Yani zararlı değil korumacı bir köpektir. O köpekleri ihbar edince iyi bir şey yapmıyorsunuz aksine katil oluyorsunuz çünkü o köpekler sahiplerinden alınıp barınağa gönderiliyor ve ölümle pençeleşiyorlar.
fatih 2 yıl önce
senin doktrluğun batsın .kopek saldırılarının yuzde 90 bu ırklar yüzünden....hala çıkmıs mal mal konuşuyor
haydar 2 yıl önce
Bir kopek cinsi tehlikeli bulunuyor ise bunun yasaklanması normal. Toplum içinde, şehirde böyle şeyler olmaz. Benim yılanım beni sokmuyor, akrebim çok akıllı vs. gibi şeyler anlamlı değil. 100 bitbull'un 10'u saldırgan olsa (bir şekilde onu yetiştiren sebebiyle ya da başka sebepler) ve 5'i gidip çocukları öldürse bunun cezasını kim alacak, pitbull mu? Yoksa sahibi mi? Lütfen gidin daha makul ırklar besleyin, köpek sevginizi öyle gösterin. Onlar bile saldırabilir ama tehlikeli değiller en azından diğerleri kadar.
hassan süleymnan 2 yıl önce
bende normal bir köpoğin ayağını parçalayana kadar bırakmadığını gördüm
sizin kafa nereye çalışıyor
furkan 3 yıl önce
evet ama sahipleri vahşileştiriyolar ve vahşileşmeye müsait bir köpek bu gün çocuğun deki köpeği üstüme saldı ne zaman geçsem aynısını yapıyor köpek tutsa parçalar beni yani şikayet etmeyelim de ne yapalım
aslan 3 yıl önce
aptalca yazını okuyunca sinirden yanlışlıkla "beğendim" e bastım, kusura bakma sakın....gerçekten bir diploman varsa eğer, sana o diplomayı verenin........
gizem 3 yıl önce
Allahından bulsunlar
Ufukcan 3 yıl önce
Pitbull,DOGO dediğiniz hayvan dünyanın en akıllı köpek ırkları dan biridir 8 aydır besliyorum 2 aylık köpek daha nereye işemesi gerektiğini bilmezken bunlar azını açık bırakacak kadar eğitim alabiliyor şikayet edince elinize ne geçiyor ağızlığı varsa tasması takılıysa sen o köpeği 100 metre ilerde görüyorsan sana burda batan şey ne ?
a 3 yıl önce
O kadar akıllı hayvanlar ki çocuk ya da başka köpek cinsi gördüğünde boynuna kilitleniveriyorlar valla, bu devirde silaha gerek yok pitbull alacaksın sonra salağa yatacaksın!
Gizem 3 yıl önce
Bu ırkları besleyenler genelde kötü niyetli insanlar içlerindeki vahşiliği bu hayvanları kullanarak çıkarıyorlar dün 6 yıldır sitede baktigim zavallı masum kediyi parçalatacak kadar serefsizler. O an elimde silah olsa hic düşünmeden o köpekleri öldürürdüm saldırgan bütün köpekler uyutulmali bunu hicbir hayvani ayırt etmeden seven hayvan seven biri olarak söylüyorum cunku etrafında kedi parcalayan çocuklara saldıran kopek görmek istemiyirum
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın