Tatil cennetindeki yangında son durum

Muğla'nın Dalaman ilçesinde çıkıp Göcek'e ilerleyen yangın kontrol altına alındı.

YAŞAM 11.07.2019, 08:31
Tatil cennetindeki yangında son durum

Muğla'nın Dalaman ilçesi yakınlarında dün saat 15.10'da orman yangını çıktı. Muğla Valiliği ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü koordinesindeki orman yangınlarıyla mücadele ekipleri harekete geçti. Ekipler, 13 dakika sonra Karaağaç mevkisi Kızılçam Koru Ormanları'nın bulunduğu alandaki alevlere ilk müdahaleyi yaptı. 

Yangın sonrası 520 personel bölgeye gitti. Personeller, 105 arazöz, 18 dozer ve iş makinesiyle yangını söndürme çalışmalarına gece boyunca devam etti. 

Hava araçları, sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmalara yeniden başladı. Bölgeye gönderilen helikopterler yangına havadan müdahale ediyor.

Yangında herhangi bir can kaybı meydana gelmedi. Fakat 350 hektar alanın etkilendiği, faaliyette olmayan bir butik otelin boşaltıldığı, söndürme çalışmalarına katılan bir arazözün yandığı, bazı iş makinelerinin hasar gördüğü bildirildi.

Muğla Valisi Esengül Civelek, Göcek'e ilerleyen yangınla ilgili oluşturulan kriz merkezinde çalışmaları yönetiyor.

Bakan Pakdemirli söndürme çalışmalarını yönetecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Dalaman ilçesinde çıkan yangın sebebiyle Rusya'daki temaslarını tamamlayarak Muğla'ya gitti. 

Alınan bilgiye göre, 3. Küresel Balıkçılık ve Deniz Mahsulleri Fuarı nedeniyle Rusya'da bulunan Pakdemirli, Dalaman'da çıkan ve Göcek'e kadar yayılan yangınla ilgili Muğla Valisi Esengül Civelek ile telefonda görüşerek bilgi edindi.

Pakdemirli, yangını konrol altına alma çalışmaları için çevre ilçelerin yanı sıra Ankara, Eskişehir, Balıkesir, Bursa, Konya, Kütahya, Antalya, İzmir, Denizli ve Aydın'dan bölgeye ekipler gönderilmesi talimatını vererek, tüm imkanların seferber edilmesini talep etti. 

Rusya'daki temaslarını tamamlayarak Muğla'ya giden Pakdemirli, yangının çıktığı bölgede incelemeler yaparak, Orman Genel Müdürlüğünün oluşturduğu kriz merkezinde söndürme çalışmalarını yönetecek.

"Sıcaklık, nem ve rüzgar  nedeniyle yayıldı"

Bakan Pakdemirli, yangına ilişkin şunları söyledi: 

"İlk tespitlere göre zirai tarladan çıkan bir yangın. Tedbir amaçlı boşaltılan mahallere vatandaşlarımızın geri dönüşleri başladı.

Büyüklük itibarıyla çok büyük değil ama yerleşim yerlerini tehdit ettiği için ciddiye alındı ve tüm kurumlar ciddi bir çalışma yaptı. 350 hektarlık bir alandan bahsediliyor ki çalışmalar sonucu netleşecek. Türkiye'nin en büyük orman yangının 17 bin hektarlık olduğunu hatırlatmak isterim.

Helikopter ile havadan baktık, yangındaki durum korktuğumuz gibi değil, korkutucu olan yerleşim yerleini tehdit etmesiydi. 

Sıcaklık, nem ve rüzgar dün yangının hızlı şekilde yayılmasına neden oldu. Bu saat itibarıyla ise, rahat konuşuyoruz ve bunu görünmez kahramanlarımıza borçluyuz..."

34 ev boşaltıldı

Karacaağaç Mahallesi'nde başlayan yangın sebebiyle komşu Kayadibi ve Taşlıca mahalleleri tahliye edildi.

Jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, anonslar yaparak mahalle sakinlerinden evlerini boşaltmalarını istedi. Her iki mahalledeki 34 ev, ekiplerin çalışmasıyla tedbir amaçlı boşaltıldı.

Bunun üzerine mahalle sakinleri taşıyabildikleri eşyalarını traktörlerine ve kamyonetlerine yükledi ve bölgeden uzaklaştı. Bazı vatandaşlar da ahırlarda bulunan hayvanlarını güvenli yerlere götürdü.

Alevler, Fethiye'ye bağlı Taşbaşı ve Gökçeovacık ile turistik Göcek Mahallesi'ne kadar ulaştı. Bölgede yangının etkisiyle yükselen dumanlar Göcek'te gökyüzünü kapladı.


 

Yorumlar (0)