Tasavvuf Nedir?

YAŞAM 10.08.2020, 20:55
Tasavvuf Nedir?

Allahı daha yakından tanıyabilmek amacıyla Allah’ın göndermiş olduğu yöntemleri kullanarak kendini Allah’a adama sanatı olarak bilinen tasavvuf günlük hayatta da dünyevi meselelerden uzak durmak anlamına gelmektedir. Tasavvuf nedir, tasavvufun amaçları nedir gibi sorulara cevap arıyorsanız öncelikle dünyevi meşgalelerden kendinizi arındırmanız ve tamamen kendinize Allaha emanet etmeniz gerekmektedir. Dünyevi meselelerden ayrılıp tamamen uhrevi meselelere adamış kişileri tasavvuf insanı denir. Tasavvuf insanı, tasavvuf imanına sahip olan kişilerdir. Tasavvuf imanı ise ihsana kavuşma, arınma ve kendini bulma anlamına gelir.

Takvaya Varmak

Allah’ın varlığını ve birliğini niteleyen ve bunu açıkça ifade eden bir felsefi akım olan tasavvuf günümüzde olduğu gibi geçmişte de varlığını devam ettirmiştir. Allah’ın varlığını ve birliğini niteleyen ve bunu açıkça dinsel olarak ifade eden bir felsefe akımı olmasının yanı sıra kökeni Arapça olan bir terim olan tasavvuf takvaya erişebilme sanatı olarak bilinmektedir. Kişilerin mental huylarını fark etmesi ve bu huylarını terk etmesiyle tamamen kendini Allah’a adamış, iyi ve güzel ahlaka sahip olmak için çalışması anlamına gelen tasavvuf köken anlamı olarak da teslim edilmek, teslimiyet anlamına gelmektedir. Bugüne kadar yaşamış ve tasavvufa kendini adamış bir çok din adamı bulunmaktadır. Bunların başında en çok bilinen Mevlana Celalettin Rumi gelmektedir. Mevlana’nın yazmış olduğu ve tasavvufu en iyi anlatan Mesnevi kitabı dünya genelinde kabul edilmiş ve tasavvufu en iyi anlatan eserlerden biridir. Farsça ile yazılmış olması mesnevinin günümüzdeki değerini daha da değerli kılmaktadır.

Tasavvuf Sanatı

Tasavvuf nedir, nasıl tasavvuf sanatına kendimi nasıl entegre ederim diye düşünüyorsanız öncelikle mesnevi okumanız size çok fayda sağlayacaktır. Kendinizi tamamen dünyevi meselelerden kurtarmanın yöntemleri ve Allah’a adamanın yollarını anlatan mesnevi aynı zamanda geçmişle gelecek arasında bir köprü niteliğindedir.

Tasavvufi Müzik

Tasavvuf akımının da bir çok müzik aleti de yer almaktadır. Kişinin kendini Allah’a adarken kendini tamamen dünyevi meselelerden kurtarması için gerekli olan müziği yaparken kullanılan müzik aleti ney’dir. Tasavvufi müzik olarak bilinen ve felsefi müzik olarak icra edilen müzik türünde en önemli etken Ney aletidir.

Yorumlar (0)