Tarlasında servet yattığını çalındıktan sonra anladı

Bursa'da bir yurttaş, tarlasından çıkan taşların çok değerli olduğunu kamyon kamyon çalındıktan sonra fark etti.

YAŞAM 02.06.2022, 19:30
Tarlasında servet yattığını çalındıktan sonra anladı

Harmancık ilçesine bağlı Akpınar köyünde ikamet eden Ali Aydın, tarlasındaki mor taşları inceletmek istedi. Gerçekleştirilen incelemeler neticesinde söz konusu taşların 'mor jade' olduğu tespit edildi. Tonu 1600 dolara (yaklaşık olarak 26 bin 500 lira) alıcı bulan ve yalnızca bu bölgede bulunduğu bilinen ortoklas, epidot, klorotoid, flogopit, kuvars ve jadeit minerallerinin karışımıyla oluşan mor renkli taşlar ucuz fiyatlara alındı ve büyük kısmı çalındı. 

Geriye 1 ton kaldı

Bahse konu taşların takılarda kullanıldığı belirtildi. Japonlar tarafından 'uğur taşı' olarak adlandırılan taştan elinde 1 ton kalan Aydın, elinde kalan taşlarla az da olsa para kazanmak istiyor. 

"Kamyonlarla gelip çaldılar"

Taşların kamyonlarla çalındığını söyleyen Aydın, "Gece saatlerinde geldiler ve kamyonlarla çalıp götürdüler. Bu taşların değerini fark edene kadar hemen hepsi çalındı. Tarlamda bir servet yatıyormuş fakat ben hiç para elde edemedim." diye konuştu.

Dünyada yalnızca Akpınar köyünde bulunuyor

Gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde dünya genelindeki birçok bölgede beyaz ve yeşil jade taşları çok eski dönemlerden bu yana bilinse de mor renkli jade taşı ihtiva eden zengin maden yatakları şu ana dek literatürde yer almadı. Dünya genelinde mor renkli jade taşının tek kaynağı da söz konusu bölgede bulunuyor. Ham bloklar, Akpınar köyü dolaylarındaki sahadan çıkarılıyor. Kaba kristallere kıyasla ince taneli olan bu malzeme kesilmeye de uygun olması sebebiyle öne çıkıyor.

Yorumlar (0)