Tarımsal elektrik üretimi faizsiz kredi kapsamına alındı

Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri, tarımsal elektrik üretim maliyeti kapsamında 10 milyon TL’ye kadar faizsiz işletme kredisi kullandırabilecek.

YAŞAM 18.08.2022, 16:09
Tarımsal elektrik üretimi faizsiz kredi kapsamına alındı

Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, üretim konularına dair olan tabloya, Tarımsal Elektrik Maliyeti de eklendi.

10 milyon TL’ye kadar faizsiz işletme kredisi kullandırabilecek

Böylelikle, Sulama Birlikleri Kanunu kapsamında yer alan sulama birliklerine, Kooperatifler Kanunu kapsamında bulunan sulama kooperatiflerine ve gerçek veya tüzel kişi tarımsal üreticilere tarımsal elektrik tarifesine tabi olan elektrik faturalara bedellerinin ödenmesi amacıyla üretim konusu ayrımına bakılmaksızın, %100'e kadar faiz indirim oranı ile 10 milyon TL’ye kadar işletme kredisinden faydalandırılabilecekler.

Sulama birlikleri ve sulama kooperatifiyle gerçek veya tüzel kişi tarımsal üreticilerin ödeme günü geçmiş, birikmiş, ödenmemiş ya da taksitlendirilmiş tarımsal elektrik borçlarıyla alakalı ödemeleri de bu karar kapsamında ele alınacak.

Kimler nasıl yararlanabilecek?

Tarımsal Elektrik Bedeli kararından yararlanmak isteyen sulama birlikleri ve sulama kooperatifiyle gerçek veya tüzel kişi tarımsal üreticilerin yeni gelen faturalarını ödemek amacı ile bu krediden yararlanabilmesi için ödeme günü geçmiş, birikmiş, ödenmemiş veya taksitlendirilmesi yapılmamış tarımsal elektrik borcunun olmaması ve taksitlendirilerek ödenen ya da ödenecek borçları varsa bunun ile ilgili gecikmiş taksitinin bulunmaması gerekecek.

Karar, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren üreticilere kullandırılacak olan kredilerde uygulanmak üzere yürürlüğe girdi.

Müjdeyi Bakan Kirişci verdi!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bahsi geçen karara ilişkin Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Tarımsal sulama birliklerimiz ile tarımsal üreticilerimizin kullanmak zorunda oldukları tarımsal elektrik bedelinin hepsini 10 milyon TL'ye kadar Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası aracılığı ile kullandırılabilecek halde sıfır faizli kredi kapsamına dahil edilmiştir. Tüm tarım üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olsun.''

Bakan Nebati: "Üreticimizin her zaman yanındayız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de konuyla düzenlemeye ilişkin bir paylaşımda bulundu. Enerji girdi bedellerinin üretici üzerindeki yükünün farkında olduklarına dikkat çeken Bakan Nebati, "Çiftçilerimizin maliyeti tarladaki enflasyona yansırken tarladaki enflasyon da sofraya yansıyor maalesef. Tarladan tüketiciye kadar bu süreçte oldukça önemli bir destek artık devreye giriyor. Tarımsal sulama birliklerimiz ile tarımsal üreticilerimizin kullanmak zorunda oldukları tarımsal elektrik maliyetinin tamamı, 10 milyon TL’ye kadar Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası ile kullandırılabilecek şekilde, faizsiz kredi kapsamı altına alındı. Bizler çiftçimizin ve üreticimizin her zaman yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz."

Yorumlar (0)