"Tarihi Türk dizilerinden edep öğreniyoruz"

Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Bosna kökenli Avustralyalı ekonomist Almir Colan, Türk tarihini konu alan dizilerden edep, saygı, adalet ve haksızlığa karşı mücadele gibi birçok güzel şeyler öğrendiklerini ifade etti.

YAŞAM 19.11.2019, 11:33
"Tarihi Türk dizilerinden edep öğreniyoruz"

Türkiye'de son zamanlarda çeşitli içeriklerde çekilip yayınlanan diziler, dünyanın birçok ülkesinde izleniyor. Birçok ülkede olduğu gibi farklı etnik kökenleri de içinde barındıran Türk dizileri, Avustralyalılar tarafından da yakından takip ediliyor.

Melbourne'daki Deakin Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisansı ve La Trobe Üniversitesinde İslami Bankacılık ve Finans üzerine yüksek lisan yapan 43 yaşındaki 5 çocuk babası ekonomist Colan, AA muhabirine izlediği Türk dizileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.

"Adalet için nasıl haykırdıklarınızı görmeniz gerekiyor"

İzlediği Türk dizilerinden çok şey öğrendiklerini ifade eden Colan, ayrıca edep ve terbiye öğrendiklerini, dizilerde insanların birbirleri ile karşılaştıkları zaman nasıl kalpten davrandıklarını, annelerinin babalarının ellerini nasıl öptüklerini öğrendiğini söyledi.

Ayrıca dizilerden, adalet için karakterlerin nasıl istekli ve tutkulu olduklarını gördüğünü söyleyen Colan, şunları ekledi: 

"Ertuğrul dizisini eşimle izliyoruz, çocuklarım kendi başlarına izliyor ve onlara diyorum ki; bu diziyi anlamak için izleyin'. Gerçek erkeğin, kadının, annenin, babanın, ne olduğunu görmek için izleyin. Anne baba, baba oğul, anne kız, toplum olarak daha iyi bir dünya oluşturabilirizi izleyin. Onlara her şeyin nasıl olması gerektiğine dair görsel bir örnek olduğunu söylüyorum, arkadaşlarıma tavsiye ediyorum, birçok arkadaşım izlemeye başladı. Genelde karı koca birlikte izleyip, ders çıkartıyorlar. Aynı zamanda çocukların da teşvik edilmesi lazım."

"Geçmişimizi görebiliyoruz ve geçmişimizle gurur duyuyoruz"

Osmanlı dönemini işleyen dizilerin, insanların tarihi geçmişleriyle bağlantı kurmalarının yolunu açtığına işaret eden Colan, "İnsanlar, bunu dizilerde gördüklerinde, geçmişle şimdiki zamanı bileştirince bu iki şeyi birbirine bağlıyor çünkü bize geçmişine bakmamayı öğretiyorlardı. 'Medeniyetlerinize, kültürünüze, Osmanlı ve diğer tarihinize bakmayın' diyorlardı. Bunun iyi olmadığını söylediler ve inandık. Bunu neden söylediler? Kendi reçetelerinin başarılı olması için. Şimdi daha iyi anlıyoruz, geçmişimizi görebiliyoruz ve geçmişimizle gurur duyuyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)