Tarihi eserler yurda dönüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri ile yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan 4 bin 399 tarihi eser ülkeye getirildi.

YAŞAM 11.11.2019, 17:38
Tarihi eserler yurda dönüyor

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün ilgili bakanlıklar ve kurumlarla bir arada yürüttüğü çalışmalar neticesinde yıllar önce yasal olmayan yollarla yurt dışına kaçırılan tarihi eserler ait olduğu yere getiriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan bilgiye göre, 2004-2019 yılları arasında 4 bin 399 kültür varlığının Türkiye'ye döndürülmesi sağlandı. Bu eserlerden 68'i bu yıl yurda kazandırıldı.

2019 yılında İngiltere'den bir çini pano, bir kadın başı heykeli ile 2 sırlı seramik parçası, tarihi dönemlere ait bir insan kafatası parçası ile Bulgaristan'dan 63 kültür varlığı yurda döndürüldü.

Çini pano İngiltere'de çıktı

İstanbul Fatih'te bulunan Çarşamba Mehmet Ağa Camii'nden 2009 yılında çalınan çinilerden Ayete'l-Kürsi yazılı büyük çini pano, İngiltere'nin Londra şehrinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği ve Londra Metropolitan Polisi bir arada çalışarak eseri elinde bulunduran İngiliz vatandaşı çini panoyu Türkiye'ye iade etmeye ikna etti.

Bahsi geçen çini pano, 17 Nisan 2019'da İstanbul'a getirilerek Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde korumaya alındı.

Eserler Türkiye'de koruma altında

Londra'da bir kişi ise eski dönemlere ait bir insan kafatası parçasını Türkiye'ye iade etmek için Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğiyle iletişime geçti.

İstanbul'un Saraçhane semtindeki arkeolojik kazılardan çıkarıldığı belirlenen insan kafatası parçası, 2 Ekim 2019'da Türkiye'ye getirilerek Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde koruma altına alındı.

Bulgaristan'dan iadesi sağlanan 63 eser

Sofya Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından, Sofya Müzesinde yer alan bazı eserlerin Türkiye'ye iade edilmesi kararı üzerine 63 eser için harekete geçildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un katıldığı, 13 Haziran 2019'da düzenlenen törenle farklı dönemlere ait gümüş, bronz ve altın 63 eser teslim alındı.

Korumaya alınmak üzere Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne alınan eserler içinde farklı dönemlere ait altın, gümüş ve bronz antik sikke ve drahmalar ile 6 bronz antik aplikasyon ve bir bronz antik fibula bulunuyor.

İade çalışmaları sürüyor

Türkiye'ye, 2004'ten beri süren çalışmalar neticesinde geri gönderilen ilk eserler İsviçre'nin Zürih şehrinde ele geçirilenler oldu. Aynı sene 396 tarihi eser Türkiye'ye geri gönderildi.

Türkiye'den yasa dışı olarak çıkarılan ve Fransa'da bulunduğu belirlenen Sultan 2. Abdülhamit'e ait 18 parça eşyanın 2005'te, İngiltere'deki Aphrodisias Friz Bloku'nun da 2006'da iadesi gerçekleşti.

Bakanlık tarafından 2007'de ise Avusturya, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre'den toplam 349 eserin iadesi sağlandı. Bu eserler içinde Zırhlı İmparator heykeli başı, stel parçaları, Laodikya Antik Kenti'ne ait bronz el, Roma yüzüğü ile sikkeler bulunuyordu.

Aralarında Almanya, İsviçre, Bulgaristan, ABD, Avustralya ve İngiltere'nin de yer aldığı ülkelerden 2012'de 86, 2013'te 30, 2014'te 86, 2015'te ise 39 eserin Türkiye'ye teslimi sağlandı.

Tarihi Yortan Kabı ile Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesine ait el yazması kitap ve tarihi İznik çinisi de 2017 sonunda yurda getirildi.

Yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarının geri alınması konusunda Almanya, ABD, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, İngiltere ve İtalya'nın da yer aldığı farklı ülkelerde geçtiğimiz senelerde başlatılan iade çalışmaları sürüyor.

Yorumlar (0)