“Tam kapanma” süreci ile ilgili çok sorulan sorular, Bakanlık tarafından cevaplandı 

İçişleri Bakanlığı, “tam kapanma” ile ilgili akla takılan soruları cevaplamaya devam ediyor. 

YAŞAM 04.05.2021, 11:04 04.05.2021, 17:54
“Tam kapanma” süreci ile ilgili çok sorulan sorular, Bakanlık tarafından cevaplandı 

İçişleri Bakanlığı, “tam kapanma” ile ilgili akla takılan soruları cevaplamaya devam ediyor. Vatandaşların Bakanlık ile en çok iletişime geçtiği konular şu şekilde:

Soru: Optikçiler kısıtlamalara dahil mi?

Cevap: Tam kapanma döneminde optikçilerin ve optisyenlik faaliyeti gösteren iş yerlerinin muafiyeti söz konusu değildir. Buralar da 17 Mayıs 05.00’a kadar kapalı kalacaktır.

Bu süre zarfında göz doktoruna giden ve gözlük için reçete alan kişilerin ya da gözlüğü zarar gören ve tamir ettirmesi gereken kişilerin faydalanabilmesi için nöbetçi optikçiler belirlenmişti. Bu belirleme, Kaymakamlık veya Valilikler tarafından yapılır. Nöbetçi olan her optik merkez çalışanları için çalışma izni görev belgesi düzenlenir. Buralar, kolluk kuvvetleri tarafından denetimde tutulur.



Soru: Gün içinde pek çok yere gitmek zorunda olan veteriner, bakım ve tamir ekipleri ile elektrik ve doğalgaz çalışanlarının muafiyeti nasıl olacak?

Cevap: İşinin çalışma koşulları göz önünde bulundurulduğunda gün içinde farklı noktalara gitmek zorunda kalan elektrik ve doğalgaz ekipleri, bakım ve tamir ekipleri, veterinerler gibi meslek grupları için kendi evleri ile iş için gittikleri yerler arasındaki güzergahlar dikkate alınacaktır. Bu güzergahın tespitinde kolluk kuvvetleri sorumludur.

Soru: Tarımsal üretime devam eden çiftçilerin muaf olmaları için çalışma izin görev belgesi alması gerekir mi?

Cevap: Genelge kapsamındaki maddelerde bulunan ‘bitkisel ve hayvansal üretim, ilaçlama ve bunların sulanması ile hasadı ve nakliyesi için çalışan kişilerin’ sokağa çıkma kısıtlaması döneminde muaf olması kararlaştırılmıştır.

Bu kişiler, Ziraat Odaları veya Orman Müdürlükleri tarafından verilen “Çiftçi Belgesi” ya da “Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi” almak zorundadırlar. Ayrıca e-devlet üzerinden “çalışma izni görev belgesi” de alarak kısıtlamalardan muaf olabilirler. Bu muafiyet, faaliyetin gerçekleştirileceği yer ile çiftçinin evi arası ile sınırlı tutulmuştur. 



Soru: Yurt dışı aktarmalı uçuşlar için yurt içinde bağlantılı uçuş yapacak yolcuların seyahat izin belgesi alması gerekiyor mu?

Cevap: 01.07.2020 tarihli ve 10504 sayılı Genelge’ye göre yurt dışına çıkacak fakat yurt içinde bağlantılı uçuş yapma zorunluluğu bulunan yolcuların seyahat izin belgesi almasına lüzum yok. Fakat yurt dışına çıkılacağını gösteren belge, pasaport, vize ve yurt içi uçuşları sırasında kullanılacak ikametgah belgesi ve bilet gibi belgelerin ibraz edilmesi zorunlu.



Soru: Kapanma kararından önce alınmış otobüs biletleri için seyahat izin belgesi almak gerekir mi?

Cevap: Sokağa çıkma kısıtlamasının sona ereceği 17 Mayıs 2021 saat 05.00’e kadar olan her seyahat için izin belgesi zorunlu tutulmuştur. Kapanma kararından önce alınan ve 17 Mayıs’a kadar herhangi bir saat diliminde geçerli olarak seyahatler için izin belgesi alınması gerekir. Bu belgeyi alırken zorunlu hal olup olmadığı göz önünde bulundurulur.



Soru: STK, dernek ve vakıflar tam kapanma dönemindeki yardım faaliyetlerini nasıl gerçekleştirecek?

Cevap: Ramazan ayında yardım faaliyetlerinde bulunacak STK, dernek ve vakıflar, izin belgesi alarak etkinliklerini devam ettirebilecek. Bu belgeyi almak için görevli olan kişilerin kimlik bilgilerinin, yardım faaliyetinde bulundurulacak güzergahların ve faaliyet saatlerinin Valilik ya da Kaymakamlıklara bildirilmesi ve buralardan yazılı izin belgesi alınması zorunludur. Yardım faaliyetlerinde bulunan kişilerin kısıtlamadan muafiyeti, yalnızca görev süresi bitene kadardır. Görev süresinin son bulmasıyla kişi, evine dönmek zorundadır.



Soru: Kapanma döneminde il göç idaresinden randevusu bulunanlar ne yapacak?

Cevap: İl göç idaresinde ikametgah izin randevusu ya da yabancılara verilen herhangi bir randevu olması durumunda kişiler, muaf olabilecek. Bu muafiyet, kişinin evi ile il göç idaresi arasındaki konumda ve yalnızca randevu saati için geçerli olacak. Yabancılar, şubeye gideceklerini gösteren SMS, mail, kayıt formu gibi belgeleri polise ibraz etmek zorundadırlar. Ayrıca göç idaresine giden kişilerin yanında kimlik kartı veya pasaport bulundurma zorunluluğu da vardır.

Soru: Çiçekçiler, Anneler Günü için açık olacak mı?

Cevap: Çiçek satışı yapan yerler, 8 ve 9 Mayıs 2021 tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Vatandaşlar, ikametgah yerlerine en yakın çiçekçiye giderek alışverişlerini yapabilecek. Aynı günlerde 10.00-24.00 arasında ise çiçekçiler, online sipariş alıp eve servis yapabilecek.



Soru: Kapanma döneminde terminal, gar ve havalimanı gibi yerlerdeki iş yeri açık olacak mı?

Cevap: Havalimanı, terminal, liman ve gar gibi toplu iş yerleri bulunan merkezler, kendi sektörleri için konulan kuralları uygulayacak. Örneğin terminallerdeki berber ve kuaförler kapalı olurken marketler ise belirlenen saatler içerisinde hizmet verebilecek.



Soru: Hasta, yaşlı ve çocuklara hizmet veren bakıcılar ve refakatçiler muaf olacak mı?

Cevap: İhtiyaçlarını göremeyen hasta, yaşlı ve çocukların bakım ve refakatini sağlayan kişiler, çalışma saatleri boyunca kısıtlamalardan muaf tutulacak. Hasta ve yaşlı olan kişinin sağlık raporu veya bakılan çocuğun durumunu gösteren kağıt ile bakıcı/refakatçi kişinin ikametgah belgesi sayesinde bu muafiyet geçerli olacak. Çalışma saati biten yardımcılar, hiçbir güzergaha sapmadan direkt olarak evine gidecek.



Soru: Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olanlar, seyahat izin belgesi olmadan şehirlerarasında seyahat edebilir mi?

Cevap: Sokağa çıkma kısıtlamasından muafiyet, iş yaşamına devam etmek zorunda olan sektörler için geçerlidir. Bu kişilerin muafiyet kapsamı yalnızca iş yeri ve evi arasındadır. Sokağa çıkma kısıtlamasından hastalık ya da çalışma nedeniyle muaf olan kişiler, şehirlerarası seyahatlerinde izne tabidirler. Bu kişiler, zorunlu hal oluşması kapsamında e-devlet üzerinden seyahat izin belgesi almak için başvurabilir ve başvuruları onaylandığı takdirde de yola çıkabilirler.



Soru: İş yeri ve ikametgah adresleri farklı olan çalışanların seyahat izin belgesi alması gerekir mi?

Cevap: Birbirine yakın olan şehirlerin birinde ikamet eden diğerinde ise çalışan kişiler (Örneğin Ankara-Kırıkkale, Kırşehir-Kırıkkale, Tokat-Sivas, Kars-Erzurum, İzmir-Manisa, İstanbul-Yalova gibi), işçi servisleri ile yolculuk edecekler ise seyahat izin belgesi almak zorunda değildirler. Fakat bu kişilerin ikametgah ve iş yeri belgeleri yanında bulunmak zorundadır. Özel aracıyla yakın iller arasında iş amacıyla seyahat edecek kişilerin belgeleri yanında olmakla birlikte seyahat izin belgesi de alması gerekir.



Soru: Tam kapanma kararı verilmeden önce alınan yurt içi uçuş biletleri için seyahat izin belgesi almak gerekir mi?

Cevap: Tam kapanma kararından önce alınması fark etmeksizin 17 Mayıs 05.00’a kadar yapılacak olan tüm yurt içi seyahatlerde izin belgesinin gösterilmesi zorunludur. Zorunlu halin olup olmaması fark etmeksizin belge alma zorunluluğu bulunur. Bu kararın tek istisnası, 29 Nisan 24.00’a kadar olan seyahatler olmuştur.



Soru: Kısıtlama sürecinde avukatlar muaf olacak mı?

Cevap: Genelge’de belirtilen 33 ve 34’üncü maddeler gereğince yargı görevi bulunan avukatlar ve avukat stajyerlerinin muafiyeti söz konusudur. Bu kişilerin evleri ve iş yerleri arasında kalan muafiyetleri, noter, resmi kurum, adliye, vekili olunan iş yeri, barolar, avukatlık büroları gibi güzergahlara sapabilir. Avukatların ve stajyerlerin muafiyetten faydalanabilmesi için yanlarında avukatlık kimliği ya da belgesini bulundurması gerekir.



Soru: Muavin, şoför ve hostes gibi yolcu ve yük taşımacılığı yapan kişiler kısıtlamadan muaf mı? Bu kişiler seyahat izin belgesi almak zorunda mı?

Cevap: İşinin doğası gereği sürekli şehirlerarası seyahat etmek zorunda olan hostesler, muavinler ve şoförler ile nakliyeciler, lojistik ve kargo firmaları çalışanları, iş saatleri içerisinde kısıtlamalardan muaftır. Bu kişiler, görev belgelerini ibraz etmek zorundadırlar. Fakat seyahat izin belgesi almalarına lüzum yoktur.



Soru: Tam kapanma döneminde ‘turkuaz basın kartı’ sahibi olan medya çalışanlarının görev amacıyla şehirlerarası seyahat muafiyeti var mı?

Cevap: Turkuaz basın kartı bulunan medya çalışanlarının görev gereği olarak şehirlerarası seyahat etmelerinde sakınca yoktur ve seyahat izin belgesinin alınması zorunluluğu bulunmaz. Öte yandan bu kişiler, bağlı oldukları yayın organı tarafından verilen görevlendirme belgesini ve turkuaz kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar.



Soru: Sigorta acentası çalışanları ve eksperler, sokağa çıkma yasağı ve şehirlerarası yolculuk yasağından muaf mı?

Cevap: Sigorta acentası çalışanları ve eksperler, tam kapanma dönemindeki kısıtlamalardan muaf değildirler. Çalışanlar, yalnızca bir kaza olması durumunda kurumlarından alacakları görev belgesi, yanlarında bulunduracakları ikametgah belgesi ve iş bilgisi içeren kimlik kartları ile muaf olabilirler. Bu muafiyet, kaza belgesinde belirtilen güzergah ve saat ile sınırlı olmaktadır. 



Soru: Oto tamirciler ve tarım araçlarının tamiri ve bakımını üstlenen atölyelerin çalışanlarının muafiyeti bulunuyor mu?

Cevap: Tarım araçlarının tamir ve bakımını yapan atölyeler ile oto tamirciler, kısıtlamalardan muaf değildirler. Bu iş yerleri, 17 Mayıs 05.00’a kadar kapalı kalacaktır. Fakat zorunlu haller olması durumunda iş yeri belirli saatler için açılabilecek, tamirat ve bakımın yapılmasının ardından ise derhal kapanacaktır. Açılma ve kapanma saatleri Kaymakamlıklar veya kolluk kuvvetlerine bildirilecektir.



Soru: 3-15 Mayıs arasındaki ikramiye ve emekli maaşı ödemelerini almak isteyen emekliler bankaya gidebilecek mi?

Cevap: Emekliler, 3-15 Mayıs arasında yatırılacak olan emekli maaşı ve bayram ikramiyelerini almak amacıyla kendileri için belirlenen saatlerde ikametgah yerlerine en yakın banka ya da ATM’ye giderek para çekimi yapabilecektir. Çekimi yapacak kişilerin muafiyeti, yalnızca banka şubesi/ATM ile ikametgah adresi arasıyla sınırlıdır.



Soru: 5-10 Mayıs arasında yatırılacak yaşlı aylığı ve engelli maaşları nasıl alınacak?

Cevap: 5-10 Mayıs tarihleri arasında PTT üzerinden yatırılacak yaşlı aylığı ve engelli maaşını “bankaya gelip elden alan” 1 milyon 633 bin 94 kişi için eve teslim yapılacaktır. Maaşlar, bu kişilerin evine gelecek PTT, Valilik, Kaymakamlık ya da Vefa destek grubu görevlisi aracılığıyla elden teslim edilecektir. Emekli maaşını ve yaşlı aylığı elden almayıp PTT karta yatırılmasını isteyen kişiler ise kendilerine en yakın PTT şubesine ya da ATM’sine giderek ücretini çekebilecektir. Ücretini çekecek kişilerin muafiyeti yalnızca ikametgah adresi ve ev arasıyla sınırlı olacaktır. 

Yorumlar (0)