Tam aşısını olan Türk vatandaşlarının gidebileceği Avrupa ülkeleri

Uzun bir süre sonra, Kovid-19 aşısını tamamlayan Türk vatandaşlarını kapılarını açan Avrupa Birliği ülkeleri artmaya başlıyor. 

YAŞAM 18.09.2021, 11:20 18.09.2021, 11:22
Tam aşısını olan Türk vatandaşlarının gidebileceği Avrupa ülkeleri

Kovid-19 salgını sebebiyle pek çok AB ülkesi, seyahat vizesi başvurularını durdurmuş, vizesi olan veya vizesiz seyahat edebilen pasaportlara sahip olan Türk vatandaşlarının bile girişlerine yasaklama getirmişti.

Türkiye’nin aşı sertifikası denkliğinin önemli etkisi

Sadece ülkelerinde oturum hakkı bulunanların ülkeye girişlerine izin veren AB ülkeleri, son günlerde kurallarını esnetmeye başladı.

AB Komisyonunun, Türkiye'nin aşı sertifikasına 19 Ağustos'ta verdiği denklik ve Avrupa ülkelerindeki aşılanma oranı yeni süreçte etkili oldu.

Belçika’dan yeni karar

NATO ile AB kurumlarına ev sahipliği yapan, "Avrupa'nın kalbi" olarak bilinen Belçika, bu ülkelerin başında geliyor. Türkiye'den seyahatlere, uzun bir süredir sadece zorunlu durumlar için izin veren Belçika, bordo renkli umumi pasaport sahibi Türk vatandaşları için vize başvurularını tekrar başlattı.

AB'nin tanıdığı ve Türkiye'de de hızlı bir şekilde uygulanan Pfizer-Biontech aşısından iki doz yaptıran vatandaşlara vize ve ülkeye giriş hakkı tekrar doğarken, gri renkli hizmet pasaportu ve yeşil renkli hususi pasaport sahipleri de aynı aşılarını tamamlamışlarsa Belçika'ya seyahat gerçekleştirebilir.

Almanya

Biontech aşısını tamamlamış Türk vatandaşların ülkeye seyahatlerine izin veren bir diğer ülke ise Almanya oldu.

Koruma için gerekli olduğu belirtilen son dozun yapılmasının üzerinden 14 gün geçmiş olması koşuluyla girişlere izin veren Almanya, geçerli bir vizesi veya vizesiz seyahat hakkı olan kişilerin istisnai durumlar haricinde girişlerine izin veriyor.

Almanya'ya gitmek isteyen kişilerin, bu istisnai durumlara dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor. Sınır kapılarındaki polisler, dönüş bileti, sağlık sigortası ve kalacağı gün sayısı kadar gün başına 45 euro para bulundurma şartı arayabiliyor.

Romanya

İki doz Pfizer-Biontech aşısını tamamlayanlar, yeşil ve gri pasaportla girişlere izin veren bir diğer ülke olan Romanya, turistik vize başvurularını kabul etmeye başladı.

Fransa

Türkiye'yi kırmızı bölge olarak sınıflandıran Fransa, buna rağmen AB'nin İlaç Düzenleyicisi EMA tarafından onaylı bulunan Pfizer-Biontech aşısını tamamlayan kişileri giriş yasağından muaf tutuyor.

Çin üretimi olan Sinovac aşısını yaptırmış vatandaşların, ülkeye girişlerinde mücbir neden aranıyor. Öte yandan 10 günlük karantina şartı ve negatif test sonucu ibraz etmeleri isteniyor.

Sinovac’ı tanıyan ülkeler

Avusturya'nın Türkiye gibi turuncu listeye almış olduğu ülkelere ilişkin seyahat düzenlemesine bakıldığında, vizesi veya vizesiz girişe hak tanıyan pasaporta sahip olan kişiler, hem Sinovac hem de Pfizer-Biontech aşısından iki doz yaptırma koşuluyla ülkeye giriş yapabiliyor. Son dozun üzerinden 14 gün geçme koşuluyla ülkeye gelen kişilere karantina uygulanmıyor.

Öte yandan aynı uygulama Hollanda'da da geçerli durumda. 

Yunanistan

Vizesi olan umumi pasaport sahibi ya da Yunanistan’da oturma izni bulunan kişiler hususi, diplomatik ve servis pasaportu olanlar, 72 saat içerisinde yaptıracakları PCR testinin negatif olması durumunda Yunanistan'a seyahat edebiliyor. Öte yandan herhangi bir aşıya yönelik sertifikası bulunan Türk vatandaşları, pasaport türüne göre şartları sağladığı takdirde PCR testine gerek olmadan Yunanistan'a girebiliyor.

İspanya

Yaz başından beri vize başvurusu alan İspanya, vizesi bulunan veya yeşil ile gri pasaport sahibi Türk vatandaşlarına, aşı türü fark etmeksizin seyahat izni veriyor.

Macaristan

Türkiye ile yaptığı aşı sertifikası anlaşması kapsamında Macaristan, Türkiye'de yapılan herhangi bir aşıdan 2 doz yaptıran vatandaşlara seyahat izni veriyor.

Yorumlar (0)