Tam 47 senedir aralıksız kelebekleri sayıyor

Art Shapiro isimli bir bilim insanı, 47 seneden beri aralıksız kelebekleri neden sayıyor?

YAŞAM 18.11.2019, 17:10
Tam 47 senedir aralıksız kelebekleri sayıyor

73 yaşındaki Davis Üniversitesi Evrim ve Ekoloji bölümü öğretim üyesi Art Shapiro, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 10 farklı bölgedeki kelebek popülasyonunu yakından takip ediyor. Art Shapiro, iklim koşulları uygun olduğu müddetçe, 15 günde bir bütün bölgeleri ziyaret edip kelebekleri gözlemliyor.

Shapiro, Kuzey Amerika'da devam eden en uzun süreli kelebek izleme projesini tek başına oluşturdu. 

Amerikalı bilim insanının çalışma yöntemi 47 yıldır aynı: Her gün gördüğü kelebeği tanımlıyor ve kaydediyor. Diğer taraftan aynı çalışmayı yapan diğer bilim insanları ise Shapiro'nun çalışmasının anlaşılmaz olduğunu düşünüyor. Nevada Üniversitesi'nden Matt Forister, hiç kimsenin 15 günde bir 10 bölgeyi ziyaret etmediğini ve bunun bilim tarihinde duyulmamış bir şey olduğunu söylüyor.

Art Shapiro, kelebekleri gözlemlerken dikkatinin dağılmaması için cep telefonu taşımıyor ve araba kullanmıyor. Ayrıca, bir yılda yaklaşık 260 gününü bu projeye ayırıyor.

Shapiro kelebekleri izlemeye başladıktan 27 yıl sonra beklenmedik bir şey oldu. Alçak bölgelerde yaşayan kelebek türlerinden 17’si, bir kerede kayboldu. Shapiro'ya göre ise en kötü kelebek mevsimi 2018 yılında gerçekleşti.

Kelebekleri inceleyen bilim insanları, kelebek popülasyonundaki bu azalmasına neden olarak açık alanların azalmasının, tarımsal uygulamaların değiştirilmesi ve tarımda pestisitlerin kullanımının artması da dahil olmak üzere bir dizi faktörü işaret ediyor. 

Yorumlar (0)