Taksiciler: Uber konusunda yanlış yaptık!

Yasaklanan araç çağırma uygulaması Uber'in yerini korsan aldı. Eski Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, "O dönem Uber'e karşı yanlış kampanya yaptık. Biz hizmeti iyileştirseydik şimdi korsan bu kadar artmazdı" ifadelerini kullandı.

YAŞAM 06.01.2020, 10:03 13.01.2020, 13:06
Taksiciler: Uber konusunda yanlış yaptık!

Uber'in yasaklanmasının ardından taksi piyasasında ilginç gelişmeler meydana geliyor. Son dönemde sayıları hızla yükselen korsan taksiler İstanbul'da yaygınlaştı, taksiciler isyan etti.

Hürriyet gazetesinden Emre Eser’in haberine göre; WhatsApp grupları üzerinden haberleşen korsan taksiler internet üzerinden açık ilan veriyor, normal taksilerin neredeyse yarı ücretine yolcu taşıyor.

Ayrıca normal taksilerin hizmet kalitesinin her türlü uyarıya rağmen düzenlememesi de vatandaşları korsan taksilere yönlendiriyor. Nüfus artışına rağmen ticari plakalı taksi sayısının 17 bin 395 ile sınırlı tutulması ve vatandaşın taksi bulmada yaşadığı zorluklar da korsan taksilere talebin artmasının bir başka nedeni. 

İstanbul'da 103 korsan durak var

Yalnızca Google üzerinden bile "korsan taksi" araması yapıldığında yüzlerce ilanla karşılaşılıyor. Kadıköy, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Ümraniye ve Kartal gibi semtlerde hizmet veren 103 korsan taksi durağı olduğu biliniyor.

Denetim konusunda eksiklik yaşandığını belirten İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "Emniyet görevlileri yoğunluktan dolayı düzenli denetim yapamıyor. Biz, verilen ilanları ve internet sitelerini tespit edip gerekli yerlere bildiriyoruz. Denetimlerin artması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Uber'e çok sert tepki vererek yanlış yaptık"

"Biz Uber Türkiye'ye ilk girdiğinde çok sert tepki vererek yanlış yaptık" diyen Eski Başkanı Yahya Uğur ise, "Uber konusunda çok agresif davrandık. Bu süreci hemen yargıya taşıdığımızda Uber'i herkes öğrendi. Uber'in reklamını eylem yapan taksiciler yaptı. Uber de bunu çok iyi kullandı. O dönem taksici esnafı verdiği hizmeti kaliteli hale getirseydi korsan bu kadar artmazdı. Vergi avantajına rağmen araçları istenilen düzeyde yenilemediler. Şu an geldiğimiz noktada bu şekilde ilan ve uygulama ile çalışan 5 bin üzerinde korsan taksi var. Taksiciler için kötü bir tecrübe oldu. Şimdi yeni uygulamalarla turizm amaçlı yolcu taşımacılığı da bu uygulamalara kapı aralıyor" dedi.

"Maalesef işin içinde bazı galericiler var"

Uğur, "Daha önceden taksiciler bu plakaları görüp şikâyet ediyordu. Belediye bu şekilde yaklaşık 400 plakayı değiştirdi. Ancak son dönemde maalesef işin içinde bazı galericiler var. Bir taksici ikiz plaka görüp plaka sahibine iletiyor ama şikâyet olmadığı için bu plakalar çalışmaya devam ediyor" dedi. 

"İçerde dolaşan 'hanutçular' yolcuları ikna ediyor"

Havalimanında WhatsApp merkezli bir sistemin kullanıldığını belirten Sabiha Gökçen Havaalanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi (SAWKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çavuş, "Daha önce Uber sisteminde olanlar şimdi havalimanlarının çevresinde bekliyor. WhatsApp grupları var. İçerde sürekli dolaşan 'hanutçular' gelen yolcuları bir şekilde ikna ediyor. Yakında bekleyen araç bir mesajla kapıda beliriyor ve tıpkı bir turizm firması gibi karşılayıp hızlıca gidiyorlar. Çok büyük bir rant var" diye konuştu.

Yorumlar (0)