Tabipler Birliği: "Alkol fiyatları yüksek, insanlar ölüyor!"

Türk Tabipleri Birliği, alkollü içki fiyatlarının fazla olduğunu, bu nedenle sahte içkiden ölümlerin arttığını bildirdi. 

YAŞAM 21.10.2020, 09:44
Tabipler Birliği: "Alkol fiyatları yüksek, insanlar ölüyor!"

Türkiye'de sahte içki zehirlenmesine bağlı ölümler artmaya başladı. Bunun üzerine polis ekipleri, farklı şehirlerde peş peşe operasyonlar düzenlemeye devam ediyor. 

Sahte içki zehirlenmesine bağlı ölümlerin artması üzerine Türk Tabipleri Birliği'nden açıklama geldi. 

"Merdiven altı üretim arttı"

Açıklamada, son dönemde Türkiye'de metil alkol zehirlenmelerinin "salgına" dönüştüğü ifade edildi.

Yüksek vergi artışları ve yasaklar nedeniyle merdiven altı üretimin arttığı belirtilen açıklamada, bu nedenle metil alkol zehirlenmelerinin paralel olarak arttığı kaydedildi.

"Türkiye 3'üncü sırada yer alıyor"

Açıklamada, metil alkol zehirlenmelerinin ekonomik, siyasi, sosyal ve eğitsek sebeplerinin ayrıntılı bir şekilde ele alınması ve çözüme kavuşturulması gerektiği ifade edildi. 

Avrupa'da alkollü içki fiyatlarının en fazla olduğu ülkeler arasında Türkiye'nin 3'üncü sırada bulunduğu anımsatılan açıklamada, etil alkol satışlarına konan yasaklar ile alkollü içkilere ilişkin uygulanan yüksek vergi artışlarının ülkede alkol tüketimini beklenen seviyede azaltmadığı belirtildi.

"Evde üretim yapmaya başladılar"

Açıklamada, alkollü içki tüketen kişilerin evde üretim yapmaya başladığı ve alkollü içki satan yerlerin de kaçak kaynaklar kullandığı ifade edilerek, 2019 senesinde yayımlanan Sayıştay Raporu'na değinildi.

"Etil alkol kullanımı yüzde 448 arttı"

Söz konusu rapora göre Türkiye'de son 6 sene içerisinde etil alkol kullanımının yüzde 448 oranında artış gösterdiği belirtilen açıklamada, internet üzerinden evsel kullanım için etil alkol satışına yasak getirilmesi üzerine daha rahat ulaşılan ve zehirli içeriğe sahip olan metil alkol kullanımının arttığına dikkat çekildi.

Açıklamada, 9 Ekim 2020 itibarıyla Türkiye'de etkili olmaya başlayan metil alkol zehirlenmelerinin bu açıdan değerlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası da sahte içki zehirlenmelerine bağlı ölümlere gerekçe olarak alkollü içkilerden alınan yüksek Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) göstermişti. 

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, sahte içki zehirlenmeleri nedeniyle insanların öldükleri ya da nörolojik problemler ile karşılaştıkları belirtilerek, bu durumun "toplumsal bir sorun" haline geldiğine dikkat çekilmişti. 

Açıklamada, alkollü içkilerden yüksek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alındığı, bu nedenle vatandaşların kaçak üretim yapan yerlerdeki metil alkole yönelmek zorunda kaldığı ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

Yorumlar (0)