Süt ürünleri ile ilgili düzenleme yürürlükte

Fermente süt ürünleri ile ilgili yeni düzenlemelerin yer aldığı tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrana eklenebilecek tuz oranı düşürüldü, etiketlerde kullanılması yasak olan ifadeler belirlendi. İşte tebliğden detaylar...

YAŞAM 01.12.2022, 09:19 01.12.2022, 17:52 Hakan Öksüz
Süt ürünleri ile ilgili düzenleme yürürlükte

Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği, yürürlüğe girdi. Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı tebliğde fermente süt ürünleri ile ilgili yeni düzenlemeler yer aldı. Bu ürünlerin hijyenik koşullar altında üretilmesi, ambalajlanması ve depolanması için gerekli olan ürün özellikleri belirlendi.

Ayranın tuz oranı düşürüldü

Yürürlüğe giren tebliğ ile birlikte "kefir" ürünü yeniden tanımlandı. Süzme yoğurdun da Türkiye'ye ait olduğu hatırlatılarak tanımı yapıldı. Isıl işlemden geçen fermente süt ürününe dair yeni kriterler belirlendi. Ayrana karıştırılabilecek tuz oranı yüzde 1'den yüzde 0,8'e indirildi. 

Aroma vericiler, süt ürünlerine eklenemeyecek

Tebliğe göre üretim aşamasında kullanılan starter kültürler ve yan kültürlere dair bilgilere, etikette yer verilmesi gerekiyor. Öte yandan ürünlerde sadece laktaz enziminin kullanılacağı, bunun dışındaki enzimlerin yasaklandığı ifade edildi. Birden çok hayvan türüne ait sütün kullanılması halinde bu hayvanların isimlerinin etikette yer alması gerektiği kaydedildi. Aroma vericilerin, süt ve süt ürünlerine eklenmesi de yasak kapsamına alındı.

31 Aralık 2023'e kadar süre tanındı

Piyasada halihazırda basılı ambalaj ve ürünü olan işletmelere, yeni kurallara uyum sağlayabilmeleri için 31 Aralık 2023'e kadar süre verildi. Bu geçiş sürecinde işletmelerin, tebliğde yer alan kurallara uyacak şekilde ürün ve ürün ambalajlarında değişikliğe gitmeleri gerektiği kaydedildi.

Etiketlerde bu ifadeler kullanılamayacak

Diğer taraftan ürünlerin etiketlerinde yer verilmesi yasak olan ifadeler de belirlendi. Etiketlerde "çiftlik", "köy", "%100" ve "geleneksel" gibi ifadelerin kullanılamayacağı aktarıldı. Yoğurt kültürü ile üretimi yapılan ve peynir olarak ihracatta zirvede yer alan ürünlerden biri olan labnenin, tebliğ kapsamında yer almadığı vurgulandı.

Yorumlar (0)