Süs taşı avcıları, komanda gibi dağlarda keşif yapıyor

Samsun’da bir aile, Türkiye’nin farklı bölgelerini dolaşarak dağlarda ve sarp arazilerde süs taşı arıyor ve buldukları taşları işleyerek takı malzemesi hâline getiriyor.

YAŞAM 17.04.2021, 13:58 18.04.2021, 13:04
Süs taşı avcıları, komanda gibi dağlarda keşif yapıyor

Samsun Ayvacık’ta yaşayan Kocagülle ailesi, 10 yıl önce ilgi duydukları süs taşları için Türkiye’nin farklı bölgelerine keşfe çıktı.

Süs taşlarıyla geçimleri sağlıyorlar

Süs taşı keşfini bir meslek hâline getirdiklerini söyleyen aile, “Elmas Derecelendirme Uzmanı” belgesini de alarak resmî bir şekilde süs taşı işi yapmaya başladıklarını aktardı. 

Taşlık ve dağlık bölgelerde, çekiçlerle kırdıkları taşlarda süs taşı arayan Kocagülle ailesi, uzun arayışlar sonrası, elde ettikleri taşları, evlerindeki mini atölyede işlemeye başlıyor.

Bu süs taşları, ilk başta kendilerinin hazırladıkları makinenin üzerindeki zımparadan geçerek daha sonra yontma işlemi için yapıştırılıyor. Yontma işleminden sonra süs taşları, kesilerek takıya dönüştürülmeye başlanıyor. Bu sürecin sonunda aile, ürettikleri ve hazırladıkları takıları satarak geçimini sağlıyor.

“Ailecek yapıyoruz bu işi”

Şükrü, Hurşit ve Sedat Kocagülle kardeşler olarak arazilerde süs taşları bulmaya yönelik girişimde bulundukları ifade eden 44 yaşındaki Sedat Kocagülle, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'deki süs taşlarını arazilerde keşfetme anlamında son dönemlerde önemli bir girişim yaptık. Şu an Ayvacık ilçesinde 5-6 farklı süs taşı keşfettik. Bu taşları bulduktan sonra taşları kesip, işleyerek bunları ekonomiye kazandırıyoruz. Yine bir yandan da gençleri burada yetiştiriyoruz. Burası bir fındık bölgesi olmasına rağmen burada alternatif bir iş çıktı. Her gün farklı farklı taşlar keşfediyoruz, ardından faset kesim işleminden geçiriyoruz. Büyük emek harcayarak sektörün canlanmasında çok önemli rol oynadığımızı düşünüyorum. Ayvacık ilçemizde de çok güzel taşlar bulunduğunu fark ettik. Ailecek biz, bu işi yapıyoruz. Amacımız daha çok insana bu işi öğretip insanların maddi geçimlerine katkı sağlamak. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Süs taşlarına yönelik ülkemizi ileriye taşımak için elimizden geleni yapmayı sürdüreceğiz. Kızım, erkek kardeşlerim ve kız kardeşim hepimiz elmas derecelendirme uzmanıyız.”

“Bu işi benimsedik”

Genç yaşlarda profesyonel bir kesim ustası hâline geldiğine dikkat çeken 19 yaşındaki Semanur Kocagüller, 2 senedir profesyonel anlamda faset kesim yaptığını söyleyerek açıklamalarına şöyle devam etti:

"Neredeyse 2 senedir profesyonel anlamda faset kesim işi yapıyorum. Ayrıca üniversite eğitimime devam ediyorum fakat artık bu benim işim hâline geldi. Şu ana kadar elmas hariç bütün değerli taşları kestiğimi söyleyebilirim. Aynı şekilde ben de elmas derecelendirme uzmanıyım. Babam Sedat Kocagülle getiriyor, biz de taşları kesiyoruz. Kesilen bu taşları atölyede takıya dönüştürüyoruz. Birçok insan bizden çeşitli isteklerde bulunuyor bu yüzden onların istediği biçimde kesmeye çalışıyoruz. Bu işi artık çok seviyorum ve artık tam olarak benimsedim. Sabah erken saatlerde kalkıp kesimi işini yapıyorum. Bazı durumlarda birlikte araziye çıkıyoruz.”

"Pırlanta olabilecek taşları aramaya devam ediyoruz"

Ayvacık ilçesinde florit taşı keşfettiklerine dikkat çeken Şükrü Kocagülle, şunları aktardı:

"Aramalarımızda Ayvacık’ta florit türü olan bir bölgeye denk geldik. Güzel kesimli bir florit aramaya koyulduk. Aramalarda, içinde mor damarlar bulunan birkaç parça florit bulduk. Kesme işleminden sonra da güzel parçalar ortaya çıktı. Onları da kesip ne çıkacağına bakacağız. Böylece Türkiye'nin her yerini gezerek süs taşları, fasit kesime uygun, pırlanta olma ihtimali olan taşları aramaya devam ediyoruz. Bazen kayalıklarda, uçurumlarda, derelerde hepsini yaşıyoruz.”








Yorumlar (0)