Suriyelilerle ilgili gerçekler!

Türkiye'de geçici olarak misafir edilen Suriye uyruklu sığınmacılar hakkında doğru bilinen yanlışlar sıkça ısıtılıp sosyal medyada paylaşılıyor. İşte o yalanlar ve doğrusu...

YAŞAM 27.11.2019, 09:38
Suriyelilerle ilgili gerçekler!

Kamuoyunda yer alan olumsuz algıyı kırmak için Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Hepimiz Göçmeniz Platformu, ünlü isimlerin de yer aldığı bir kamu spotu oluşturarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

İstanbul’da bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Av. Abdullah Resul Demir, “Asılsız iddialar özelikle sosyal medyadan yayılıyor. Haberlerin toplum üzerindeki etkisi düşünüldüğünde sadece Suriyeliler değil tüm mültecileri olumsuz bağlamda etkisi altına alarak onlara karşı ırkçı davranışlar körüklemisine zemin hazırlıyor” ifadelerini kullandı.

“Suriye için konuşulan güvenli bölge oluşmadıkça insanların dönmesi imkânsız” ifadelerini kullanan Suriyeli Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut ise şunları söyledi:
"Güvenli bölge dediğimiz yer defalarca bombalandı. Bahsedilen güvenli bölge gerçek anlamda oluşmalı. Buradaki Suriyeliler hiçbir baskıya gerek duyulmadan vatanlarına dönecektir. Onların da vatan hasretleri ve geri dönme şevkleri var."

Geri döneceğiz diye yüzde 70'i Türkçe öğrenmiyor

Suriyeli Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut, "Türkiye’ye gelen Suriyeli mültecilerin yüzde 70’i "evimize geri döneceğiz" bakış açısıyla hâlen Türkçe öğrenmiyor. Medyada sanal bir Suriyeli gerçeği yaratılmış durumda. Fakat sahada onların komşularına söylediğimizde gerçekler çok farklı. İnsanlar sanal Suriye’den rahatsız” ifadelerini kullandı.

Mülteciler Derneği Genel Koordinatörü Halil İbrahim Akıncı ise “Alanda çok yalnızız. Mülteci konusunda bir dayanışma eksikliği yaşamaktayız. 9 yaşında bir çocuk intihar ettiğinde herkes duyarlı oluyor fakat bütün bunlar yaşanmadan önce kimsenin sesi çıkmıyor” dedi.

İşte Suriyeliler hakkında üretilen yalanların doğrusu:

- Suriyeli esnaflar vergi vermiyor. HAYIR. Esnaf olanlar vergi veriyor.
- Çalışma izni alıp istedikleri yerde çalışabiliyorlar. HAYIR. Çalışma izni alıp istedikleri yerde çalışamıyorlar.
- Devletten maaş alıyorlar. HAYIR. Devletten maaş almıyorlar.
- İstedikleri üniversiteye sınavsız girebiliyorlar. HAYIR. İstedikleri üniversiteye sınavsız giremiyorlar.
- Kullandıkları arabalar için vergi ödemiyorlar. HAYIR. Arabaları için vergi ödüyorlar.
- 5 yıl sonra Türk vatandaşı olacaklar. HAYIR. Değil 5 yıl sonra, hiçbir zaman Türk vatandaşı olamayacaklar.
- Su, elektrik ve doğalgaz faturası ödemiyorlar. HAYIR. Su, elektrik ve doğalgaz faturalarını ödüyorlar.

Yorumlar (0)