Sümela’nın saklı şapelleri ziyaretçilerle buluşacak

Sümela Manastırı’nda bir süredir gerçekleştirilen restorasyon ile gün ışığına çıkan iki şapel (Hristiyanlara ait küçük kutsal alan), Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarının ardından ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

YAŞAM 06.10.2021, 17:05
Sümela’nın saklı şapelleri ziyaretçilerle buluşacak

Sümela Manastırı’nın bulunduğu Maçka ilçesinin Altındere Vadisi’ne bakan tarafında 300 metre yüksekliğe inşa edilmiş olan bölgede; kayaların düşme riskini sıfırlamak için yapılan çalışmaların ardından iki şapel bulundu.

Şapeller titizlikle elden geçiriliyor

 Restorasyon ekibi tarafından ‘Saklı Şapel’ ve ‘Mezarlık Şapeli’ olarak adlandırılan bu yapılar 2018 yılında Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da ‘korunması gereken kültür varlığı’ olarak ilan edildi.

 Daha önce üzerinde herhangi bir çalışma yapılmayan ‘Mezarlık Şapeli’ ile yüzyıllardır el değmemiş duvar resimlerinin bulunduğu ‘Saklı Şapel’de konunun uzmanları kazı ve temizlik çalışmalarını titizlikle yürüttü.

Sümela Manastırı dünyanın gözdesi

12. ile 19. yüzyıllara ait oldukları saptanan şapellerin, gerçekleşecek restorasyon çalışmasının ardından ziyarete açılacağı bildirildi. Trabzon Müzesi Müdürü Levent Alnıak, "663 duvar resim parçası da uzmanlar eşliğinde envanterlenerek koruma altına alındı. Önümüzdeki dönemlerde gerçekleşecek restorasyon çalışmalarının sona ermesiyle birlikte bu yapıların ziyaretçilere açılması hedefleniyor” açıklamasını yaptı.

 Trabzon’un eşsiz bir yapısı olan Sümela Manastırı’na, halk arasında "Meryem Ana" adı ile biliniyor. Yapılan son yenilemelerle birlikte manastır, pek çok yabancı seyyahın mutlaka ziyaret ettiği ve yazılarına konu ettiği bir yer haline geldi.

Yorumlar (0)