Sular altında kalan köy, 29 sene sonra ortaya çıktı!

Kahramanmaraş'ta 29 sene önce sular altında kaldığı tespit edilen bir köy, kuraklık nedeniyle tekrar ortaya çıktı.

YAŞAM 24.11.2020, 16:05 26.11.2020, 09:11
Sular altında kalan köy, 29 sene sonra ortaya çıktı!

Ceyhan Nehri'nin üzerine 1991 senesinde Sır Barajı kurulmuştu. Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Avşar köyü, söz konusu barajın havzasında kalmış, bu nedenle kamulaştırmaya yönelik karar alınmış ve tahliye edilmişti.

Sular altında kalan Avşar Köyü, barajlarda ve akarsularda bulunan suyun çekilmesi üzerine tekrar ortaya çıktı. Seneler önce ikamet ettikleri konutların kalıntılarına tanıklık etmek için bölgeye gelen vatandaşların hüzünlendiği görüldü. 

Ahmet Dönmez, konutlarının Sır Barajı'nın inşası sebebiyle kamulaştırıldığını, bu nedenle yaşadıkları yerden ayrılarak başka bir yere gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. 

Dönmez, Avşar Köyü'nde yaşadıkları dönemde harmana gittiklerini, toz toprak içerisinde kaldıklarını, daha sonra da yıkanmak için bir kalıp sabun ile ırmağa girdiklerini anlattı. 

Öncede yaşadıkları evleri şimdi görebildiklerini belirten Dönmez, söz konusu bölgede tarihî bir köprünün bulunduğunu ancak o köprünün de sular altında kaldığını ifade etti.

Dönmez, suların çekildiği zamanlarda söz konusu köprünün de gün yüzüne çıktığını söyledi. 

Ali Burçak, 29 sene önce evlerinin sular altında kalmasının ardından mahallenin yüksek kesimlerine yerleştiklerini belirtti. Burçak, suların çekilmesiyle birlikte evlerinin ortaya çıktığını, böylece anılarının canlandığını kaydetti. 

Seneler önce mahalleye gelin olarak geldiğini ifade eden Zöhre Burçak ise yaşamının en güzel dönemini burada geçirdiğini anlattı. Zöhre Burçak, evleri gördüklerinde anılarına dair sohbet ettiklerini belirterek, zamanında söz konusu bölgede tarlalarının bulunduğunu ve pamuk ektiklerini söyledi.

Yorumlar (0)