Su altındaki yapılar böyle ortaya çıktı!

İstanbul'da kuraklığın etkili olduğu ayların ardından barajlardaki doluluk oranı son 10 senenin en düşük seviyesine geriledi. Büyükçekmece Baraj gölü su havzasında zamanla su altında kalan yapıların ortaya çıktığı görüldü. 

YAŞAM 11.12.2019, 13:20
Su altındaki yapılar böyle ortaya çıktı!

İstanbul'da yağış azlığı ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde olduğu ayların ardından barajlardaki doluluk oranı son 10 senenin en düşük seviyesine geriledi.

Doluluk oranının yüzde 35.50 olarak ölçüldüğü bildirildi. Çevrede yaşayan vatandaşlar, daha önce balık avladıkları alanların meraya dönüştüğünü ve hayvanlarını otlattıklarını belirtti. Büyükçekmece Baraj gölü su havzasında düşen su seviyesi nedeniyle zamanla su altında kalan yapılar ortaya çıktığı görüldü.  

En yüksek doluluk oranı mart ayında

İstanbul'da bulunun barajlardaki su seviyeleri yağışsız geçen ayların ardından gerilemeye başladı. Bu sene en yüksek doluluk oranı mart ayında yüzde 93.32 olarak ölçüldü.

Mart ayından itibaren düşmeye başlayan doluluk oranları, ağustos ayında yüzde 63.37, eylül ayında ise yüzde 53.75 olarak tespit edildi. 25 Ekim'de yapılan ölçümlerde ise doluluk oranı yüzde 43.20 olarak kayıtlara geçerken, şimdiki doluluk oranı ise 35.50 olarak ölçüldü. 

Büyükçekmece de nasibini aldı

İstanbul'un en önemli barajlarından biri olan Büyükçekmece barajı, yağışsız geçen sonbahar aylarından etkilendi. 

Büyükçekmece barajındaki doluluk oranı 35.65'e kadar düşerken, daha önceden suyla dolu ve balıkların yüzdüğü alanların meraya dönüştüğü ve koyunların otlamaya başladığı görüldü. 

Su seviyesinin düşmesiyle birlikte suların altında kalan bazı yapılar da ortaya çıktı. 

15 senedir buraya geldiğini aktaran Mustafa Yılmaz, "15 yıldır böyle manzara görmedik. Geçen yıl buralarda balıklar yüzüyordu. Şimdi aynı alanlarda hayvanları güdüyorlar. Her geçen gün su seviyesi daha da geriliyor. İnşallah kar ve yağmur yağmaya başlar." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)