Sözde Kobani eylemlerinin duruşması olaylı başladı

Sözde ”Kobani eylemi yapmak” bahanesiyle 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yapılan ve HDP ile PKK’nın üst düzey yöneticilerinin katıldığı eylemler hakkında dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün Sincan'da gerçekleştirildi.

YAŞAM 26.04.2021, 16:00 27.04.2021, 09:22
Sözde Kobani eylemlerinin duruşması olaylı başladı

6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yapılan ve “sözde Kobani eylemleri” yapmak bahanesiyle PKK ve HDP’nin üst düzey yöneticileri ve destekçilerinin bir araya geldiği eylemler için dava açıldı.  

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başlatılan yargı sürecinde toplamda 108 sanık için iddianame hazırlandı.



Tutuklu olan sanıklar, Sincan’da görülen ilk duruşmaya sesli ve görüntülü sistem ile katıldı. Tutuklu olmayanlar ise fiziki olarak salonda bulundu.

İddianame okundu

Başlangıç adımı olarak Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak, iddianamenin kabul kararını duyurdu.



Ardından sanıkların kimlik tespitine geçildi. Bu sırada bazı sanık avukatları, duruşma salonuna giremeyen avukatların bulunduğunu ileri sürerek itiraz etti.

Başkan Çolak ise salgın tedbirleri kaydıyla tüm sanık avukatlarının salona alınmayacağını, avukatlar için farklı bir salonda sesli ve görüntülü sistem kurulduğunu, dileyenlerin o salonda takip yapabileceğini belirtti.



Bu açıklama üzerine ise salonda bulunan sanık avukatları, sıralara vurarak alkışlı protesto başlattı. Mahkeme Başkanı, protestoyu başlatanların ve destek verenlerin salondan çıkartılacağını belirtti. Buna karşın sanıklar da alkışlar ile protestoya başladı.

Bu sırada Sebahat Tuncel’in avukatı, “Savunma hakkı engellenemez” şeklinde sözlü protesto başlattı. Olayların ilerlemesi üzerine Başkan Çolak, protestoya katılan bazı avukatların salondan çıkarılmasını istedi. 



Kimlik tespiti yapılamadı

Avukatlar salondan çıkarılırken, “kimlik tespiti yaptırmayın” şeklinde müvekkillerine talimat verdi. Bunun üzerine ise eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen haricindeki 107 sanık, mahkemede fiziki ya da görüntülü olarak hazır bulundukları halde beyanda bulunmadılar.

Duruşmayı izleyen bazı müştekiler ise bu durum karşısında sanıklara ve avukatlara tepki gösterdi. 

Yorumlar (0)